Ryssland klassar HBTQ-rörelsen som extrem

Publicerad 4 december 2023 kl 15.04

Utrikes. Rysslands högsta domstol har förbjudit den "internationella hbt-rörelsen" och stämplat den som en "extremistisk organisation", rapporterar Forbes.

Dela artikeln

Att delta i eller finansiera en organisation som klassats som extremistisk är sedan tidigare straffbart med upp till 12 års fängelse enligt rysk lag.

Efter högsta domstolens nya beslut i Ryssland omfattas alltså även HBTQ-akvister av lagen.

Domen kritiserades av en rad så kallade icke-statliga organisationer som Human Rights Watch. FN:s människorättschef Volker Turk uppmanar Ryssland att "omedelbart upphäva" domen och andra "diskriminerande" lagar, enligt Forbes.

I november 2022 antog Rysslands parlament ett lagförslag som förbjöd "hbt-propaganda". Det var en utveckling av en lag från 2013 som förbjöd "propaganda för icke-traditionella sexuella relationer" riktad till minderåriga. I juli utökades restriktionerna ytterligare när den ryska duman enhälligt röstade för att förbjuda könsbyten och "äktenskap" för transvestiter.


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.