Branden i Notre Dame
IKONISK: Stjärnarkitekten Lord Norman Foster har lanserat ett modernistiskt förslag där ett gigantiskt glastak ger ljusinsläpp nedåt – någon halvmeter – till det gamla bjälklaget.

Så ful kan den bli: De vägrar restaurera Notre Dame – arkitekter vill smälla upp nytt vänsterbygge som ska "spegla mångfalden" istället

  • Ikoniska byggnaden kan få nytt tak av stålplåt och glas
  • Minaret på toppen föreslås hedra araber i Algeriet
  • Presidenten Emmanuel Macron lovar en "ännu vackrare" katedral – istället för att lova restaurering
Publicerad 21 april 2019 kl 14.14

Arkitektur. Paris nedbrända katedral Notre Dame kommer att återuppbyggas "ännu vackrare" än den var innan, meddelar Frankrikes president Emmanuel Macron i CNN. Presidentens ordval – återuppbyggnad istället för restaurering – har fått många inom västvärldens arkitekturelit att hoppas på att få smälla upp en provokation i kulturmarxistisk stil istället för att återskapa katedralen.

Gilla artikeln på Facebook

Vänsterarkitekter runtom i västvärlden har överöst den franske vänsterledaren med beröm för hans mod att helt gå emot de folkliga kraven på en restaurering av den ikoniska byggnaden. På världens arkitekturcentra kliar det nu i fingrarna runt ritborden, där många drömmer om att uppföra någonting modernt i glas och stål på det som tidigare var själva symbolen för katolicismen i Frankrike.

Brittiska Telegraph publicerade kort efter branden en artikel där en arkitekt hävdar att det vore en "travesti" att återuppföra Notre Dame så som byggnaden såg ut före branden. Det amerikanska hiphop och RnB-magasinet Rolling Stone publicerade samtidigt en intervju med en Harvard-arkitekt som säger att byggnaden var så "överbelastad med symbolvärden" att beslutet att bränna ned den var en "befriande gärning".

Liknande tongångar hördes i Sverige där Expressen-profilen Alex Schulman firade branden med kommentaren "Äntligen!", skriver Nyheter Idag.

Det mest kontroversiella förslaget hittills har dykt upp i arkitekternas tidskrift Domus, där den brittiske mediekändisen och kultur­personligheten Tom Wilkinson föreslår att den nedbrända spiran ska ersättas med en minaret, till minne av de araber som slogs mot Frankrike under protesterna i Algeriet på 1960-talet. Det kriget slutade för övrigt med att en miljon fransmän flydde, fördrevs eller dödades av araberna i Algeriet.

"Den [franska] statens offer kan hedras genom att man byter ut spiran mot – varför inte – en ståtlig minaret", insisterar Wilkinson.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Strandhäll: SD filmar mitt hus med drönare

Klimatministerns anklagelse. "Lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.