Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S).

S-politiker kräver ny socialtjänstlag för att stoppa invandrares bidragsfusk

Publicerad 21 februari 2020 kl 10.10

Inrikes. Nyanlända invandrare fuskar systematiskt för att få ut så mycket bidrag som möjligt av det svenska samhället. Den slutsatsen drar politikerna i Eskilstuna, och därför vill de utestänga invandrarna från den vanliga socialtjänstlagen, uppger SVT Sörmland.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Socialdemokraterna i Eskilstuna som vill se en särskild socialtjänstlag för utrikesfödda och nyanlända invandrare för att få stopp på deras bidragsfusk. Idag försöker många utnyttja socialtjänstlagen. De lär av varandra hur systemet fungerar och deras fokus är att "få in pengar", som SVT uttrycker det.

I Eskilstuna får invandrare sju gånger mer bidrag än svenskar.

Bland annat ingår invandrarna skenskilsmässor och fuskar med bostäder och bostadsbidrag. Dessutom anlitar de så kallade konsulter, som är experter på hur bidragssystemen fungerar, och som hjälper dem att få ut så mycket pengar som möjligt av det svenska samhällsstödet. 

– Om du kommer som nyanländ är det inte socialtjänstlagen som gäller förrän du kvalificerat dig helt och fullt och blivit medborgare. Du hamnar i ett annat spår, som har fokus på integration, språk och utbildning, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till SVT.

Janssons påpekar att det handlar om ett "systemfel" och att riksdagen därför behöver stifta en ny  lag som rättar till felet.

Enligt Socialdemokraterna består Eskilstunas 7.000 arbetslösa av 4.500 utrikesfödda. Jimmy Jansson förklarar dessutom att bidragen som familjerna får ut kan bli så höga att de överstiger vad arbetande personer tjänar.

När SVT-reportern undrar om Eskilstuna blivit ett "kallt samhälle", svarar Jansson att det är få kommuner i landet som lägger så mycket pengar på "utsatta" människor som hans gör, så det tycker han inte.


Nyheter från förstasidan

”Rysk nätattack” mot Ygeman var inlägg av svensk mormor på Södermalm

Ministern hävdade att kritiken mot honom orkestrerades från Kreml. Men i själva verket orkestrerades den av en äldre svensk väljare på Södermalm i Stockholm.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.