S-topp hoppar av i protest mot Migrationsverket

Publicerad 11 juni 2014 kl 15.41

Inrikes. Hans Andersson (S), ordförande för Åtvidabergs kommunfullmäktige, avgår från sin tjänst efter 38 år i kommunalpolitiken. Anledningen är att Migrationsverket har gjort om ett elevboende till asylboende.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i förra veckan som Migrationsverket i ett kort mejl meddelade kommunen att Hotell Stallet i Åtvidaberg med omedelbart varsel skulle bli ett Bert Karlsson-asylboende för 200 invandrare från tredje världen. Detta trots att lokalen redan hyrdes av idrottsföreningen ÅFF, som planerade att låta idrottselever bo där.

Nu väljer kommunfullmäktiges ordförande Hans Andersson (S) att avgå i protest. I ett pressmeddelande anklagar han Migrationsverket för att sätta ”hela det demokratiska samhället ur spel”.

– Den demokratiska processen är helt satt ur spel när ett statligt verk kan och får behandla en kommun och dess invånare på det sätt som skett i detta fall i Åtvidaberg. Migrationsverket meddelar via mejl till kommunen att ca 200 asylsökande om endast två dagar ska flytta in på ett före detta hotell - hotell Stallet - i Åtvidaberg. Inget samråd sker med kommunen - Åtvidaberg ställs inför fullbordat faktum. Den nuvarande hyresgästen, som har ett hyreskontrakt, körs ut på gatan, säger Hans Andersson.

– Migrationsverkets agerande hotar även att sänka Gy-skolans fotbollsprofil eftersom skolans elever skulle undervisas och bo i det av Migrationsverket annekterade hotellet.

Han säger sig inte längre vilja vara en del av det asylsystem som uppstått.

– När det gäller att med skattemedel berika företag inom mottagande av människor som lider och har det svårt, finns det tydligen en aldrig sinande kassakista att ösa ur. I det system som tillåter, och kanske främjar, denna samhällsutveckling vill jag inte längre vara en kugge, om än så liten. Jag tackar därför för mig.

Kommunstyrelsens ordförande Lennart Haraldsson (S) är också mycket kritisk till Migrationsverkets agerande.

– Jag är oerhörd förbannad på ren svenska, dels på fastighetsägaren till Stallet och dels på Migrationsverkets handläggning. Migrationsverket skiter fullständigt i kontraktet. Man bara göder Bert Karlsson med pengar och kör över dem som finns i fastigheten, sade Haraldsson till P4 Östergötland förra veckan.


Nyheter från förstasidan

CDU största förloraren i valet: "Merkels fel"

Gjorde sämsta valet sedan krigsslutet. "Efter 16 år som förbundskansler har Angela Merkel etablerat CDU som ett riktigt trött regeringsparti".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.