Så lyxigt är Greklands nya "inhumana" asylläger

  • Egna hus med gratis air-condition, vatten, värme
  • Gratis advokat, läkare, psykolog runt hörnet
  • Gratis bussar till tätorten fyra gånger om dagen
  • Gratis mat – åtta restauranger att välja mellan
Publicerad 24 september 2021 kl 07.05

Utrikes. I DN kan man läsa att Amnesty International kritiserar Greklands nya asylläger på Samos för att utgöra en del av en "skadlig politik med syfte att avskräcka och förvara asylsökande och flyktingar". Men Fria Tider har tittat närmare på bygget och kan konstatera att det snarare är ett lyxläger anpassat för sköna arbetsfria dagar i en tillvaro där allt är gratis.

Gilla artikeln på Facebook

Grönområden täcker 25 procent av ytan i lägret, medan alla bostäder har gratis air-condition som asylsökarna kan använda efter behov.

I varje del av lägret, som rymmer 3.000 invandrare och innehåller olika sektorer så att man kan skilja olika invandrargrupper åt, finns "restaurangområden" med åtta restauranger, idrottsanläggningar och rekreationsområden samt skolrum.

Det finns också lokaler där olika tjänster erbjuds som de boende kan dra nytta av. Bland tjänsterna finns gratis läkare, gratis psykolog och gratis advokat, enligt informationen på grekiska statens hemsida för lägret.

Trots att lägret bara tar emot 3.000 asylsökare krävs det cirka 400 anställda för att passa upp på de boende, inklusive migrationsmyndigheternas personal och polisiär närvaro, enligt hemsidan.

Lägret består till största delen av 240 fristående bostäder på vardera 25 kvm, var och en med en kapacitet på fyra personer per hus.

Grekland kallar sitt läger för ett "Closed Controlled Access Centre" men i själva verket, skriver Daily Mail, får asylsökarna lämna och gå in i lägret som de vill. Utanför väntar skattefinansierade servicebussar som tar invandrarna direkt till tätorten och tillbaka, enligt tidningen.

Lägret är med andra ord inget stängt läger där invandrarna hålls i förvar, även om det är försett med taggtråd och murar och snabbt skulle kunna ställas om till att ta invandrare i förvar.

Hela lägrets budget finansieras av EU.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.