Salwan Momika.

Salwan Momika greps direkt när han kom till Norge

Publicerad 4 april 2024 kl 16.38

Utrikes. Koranbrännaren Salwan Momikas planer på att söka asyl i Norge misslyckades. Så fort han kom till landet greps han – och nu ska han utvisas tillbaka till Sverige.

Dela artikeln

Migrationsöverdomstolen beslutade den 27 mars att inte meddela prövningstillstånd i målet med Salwan Momika.

Det innebär att utvisningsbeslutet mot koranbrännaren står fast – och i samband med beskedet uppgav Momika att han var på väg till Norge för att söka asyl.

Så snart den 37-årige irakiern anlände till Norge den 28 mars blev han dock gripen, rapporterar Filter Nyheter. Han sitter nu på ett förvar.

Enligt handlingar från Oslo tingsrätt ska han utvisas tillbaka till Sverige så snart det är "formellt och praktiskt" möjligt.

Den norska säkerhetstjänsten PST har i sin bedömning slagit fast att koranbrännaren utgör ett "hot mot grundläggande nationella intressen", enligt Filter Nyheter.

När han sökte asyl i Norge uppgav Momika att "norska myndigheter kommer att bidra till att han dödas om han återförs till Sverige".


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.