Bostadsbubblan

SBAB: Ingves kommer rädda alla som lånat

Publicerad 21 april 2022 kl 08.07

Ekonomi. Inflationen kommer att överstiga Riksbankens mål både i år och nästa år utan att räntan höjs lika mycket som i andra länder, tror den statliga bolånejätten SBAB. Det mesta kommer därmed att offras för att rädda själva motorn i svensk ekonomi – bostadsmarknaden.

Dela artikeln

De senaste 25 åren har Sverige genom olika legala, skattemässiga och penningpolitiska åtgärder skapat ett system med ständigt stigande bostadspriser som gjort bostadsägare i medelåldern och uppåt rika.

Systemet är så viktigt för svensk ekonomi att när andra länder nu höjer räntan för att motverka skenande inflation, utraderade pensioner och en försvagad växelkurs mot omvärlden kommer Riksbanken istället att offra allt detta i syfte att rädda bostadspriserna, varnar bedömare. Nu ger även den statliga bolånejätten SBAB stöd åt farhågorna.

– Vi tror att Riksbanken kommer att gå mindre aggressivt fram med räntehöjningar jämfört med många andra centralbanker. Detta för att undvika alltför stora negativa effekter på den reala ekonomin till följd av risken för kraftigt fallande bostadspriser, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Någon dramatik är därför inte att vänta på den svenska bostadsmarknaden.

– När vi summerar 2022 väntas bostadspriserna ha fallit med omkring 1 procent, det vill säga motsvarande mer eller mindre stillastående priser, säger Robert Boije.


Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.