Övergreppen på We are Sthlm

SD: Alla partier fick veta om sexövergreppen utom vi – "Man vill försköna bilden av den stora invandringen"

Intervju. Sverigedemokraterna i Stockholm är kritiska till övriga partier efter att kulturborgarrådet Roger Mogert (S) erkänt att han kände till övergreppen under "We are Sthlm". Enligt Mogert informerades politikerna under ett möte med kulturnämnden förra året där alla partier utom SD närvarade.
 – Vi sitter inte med i några nämnder, vi är utestängda, säger Per Ossmer (SD) till Fria Tider.

Dela artikeln

Den 25 augusti ifjol kallade kulturnämnden i Stockholms stad till möte i den Stora kollegiesalen i Stockholms stadshus. En av dem som deltog i mötet var tjänste­mannen Roger Ticoalu, evenemangs­ansvarig för den nyligen avslutade festivalen "We are Sthlm". Han hade kallats dit för berätta om festivalen och vad som hade hänt under den.

Representanter från samtliga politiska partier, inklusive Feministiskt initativ, närvarade – utom Sverigedemokraterna. De övriga åtta partierna har nämligen gemensamt sett till att isolera SD från arbetet i nämnderna för att försvåra för dem att bedriva sin politik.

– Vi är lite utestängda här, det är ingen intern information som har läckt till oss, säger Per Ossmer (SD) till Fria Tider.

Så ni i Sverigedemokraterna kände inte till övergreppen under festivalen?
– Absolut inte! Vi sitter inte med i några nämnder, vi är utestängda, det är ingen som pratar med oss.

Oppositionen kritiserar majoriteten
Uppgifterna om vilken information som politikerna fick vid mötet i nämnden går isär. Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) har gått ut i media och erkänt att han kände till de sexuella trakasserierna under festivalen och har påstått att detta var något som alla politiker informerades om vid mötet med kulturnämnden.

Men oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) hävdar att det inte stämmer och är mycket kritisk till den rödgrönrosa majoriteten. I onsdags krävde hon i ett pressmeddelande att en oberoende utredning tillsätts för att utreda vilken information majoriteten i stadshuset har haft om övergreppen.

– Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) säger sig ha känt till övergreppen, då väcks frågor som; varför har politiker i Kulturnämnden inte fått vetskap om incidenterna? Hur agerade kulturborgarrådet på informationen och vilka insatser sattes in? undrar König Jerlmyr.

"Man ska vara rak och ärlig"
Fria Tider har pratat med Roger Ticoalu för att reda ut vad det egentligen var han informerade om under mötet med kulturnämnden den 25 augusti. Han berättar även om händelserna i Kungsträdgården under "We are Sthlm" i somras.

– Jag tycker att det är vårt ansvar att ta tag i problematiken, oavsett vem som har utfört brotten. Jag bryr mig inte en sekund om det är etniska svenskar, afghaner eller polacker, det skiter jag i, säger han och fortsätter:

– Det här var ett jätteproblem där man hade gäng som började bete sig på ett helt annat sätt än jag har sett under mina 30 år i branschen. Sedan ska man vara rak och ärlig att det är klart att i vårt fall under We are Sthlm så var det en överrepresentation av ensamkommande flyktingbarn. Och det är klart att det är relevant att säga det, det har vi aldrig mörkat och det kommer jag aldrig att mörka.

Ticoalu: Oppositionen fick aldrig veta
Men enligt Ticoalu lämnade han aldrig någon information i nämnden om att det förekom sexuella ofredanden i så pass stor omfattning under festivalen. Istället pratade han vid mötet om att "storsatsa på värdegrundsarbete" för att killars syn på tjejer tycks ha försämrats.

– Om du ställer frågan; har du stått i nämnden och berättat att ni hade 20 anmälningar om sexuella ofredanden, då är svaret nej det har jag inte gjort, det hinner vi inte, det brukar vi aldrig göra.

Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.