SD-dokument som förbjöd alternativa medier kom verkligen från SD

Publicerad 5 september 2018 kl 15.25

Inrikes. Officiellt har Sverigedemokraterna förnekat all kännedom om det kritiserade dokumentet Otillåtna sidor att länka till som förbjuder SD-politiker att länka till bland annat Fria Tider. Men nu kan Fria Tider avslöja att dokumentet är skrivet av partiledningens egen riksombudsman Mikael Strandman.

Dela artikeln

© Almedalen

Mattias Karlsson (SD).

Efter att dokumentet första gången publicerades av den grävande journalisten Magnus Söderman på nättidningen Svegot uppgav Sverigedemokraterna centralt att man "aldrig hört talas om" listan, som omedelbart väckte kritik i de egna leden.

Listan slår bland annat fast att SD-företrädare får länka till alla sajter som "ingår i de europeiska etablissemangen" men däremot inte till Fria Tider och en rad andra oberoende medier. Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) bör enligt SD-listan "undvikas" medan Nyheter Idag är okej att länka till.

Fria Tider har nu tagit del av mejl som visar att listan skickats ut av partiledningens så kallade riksombudsman Mikael Strandman. SD använder sig sedan länge av riksombudsmän som har till uppgift att inskärpa partiledningens policyfrågor, i synnerhet partiets så kallade kommunikationsplan, runtom i landets lokalföreningar.

När Fria Tider når Strandman, som även är ordförande för Sverigedemokraterna i Norrtälje, bekräftar han att det är han som skickat ut den omstridda listan.

– Men det är absolut ingen som har bett mig skriva det här dokumentet, utan jag har skrivit det helt själv för att vi hade problem med en viss företrädare, säger han till Fria Tider.

Enligt Strandman var det den aktuella företrädaren som ville ha hjälp att förstå vilka sidor han fick länka till och inte, och det var därför som han upprättade dokumentet som enligt honom baseras på partiets kommunikationsplan.


Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.