Magnus Olsson, oppositionsråd SD Malmö.

SD-kritik mot att Malmö finansierar tredje världen-festivaler i spartider

Publicerad 13 februari 2024 kl 07.53

Utrikes. Sverigedemokraterna sågar beslutet från kommunstyret i Malmö att lägga en halv miljon skattekronor på firandet av den persiska eldfesten och nyåret nouruz.
– Det blir svårbegripligt för oss och många andra när kommunstyret väljer att prioritera så här i spartider, säger Magnus Olsson (SD).

Dela artikeln

I julas rapporterade Fria Tider om att Malmö kommun vägrade att använda sig av hälsningsfrasen "god jul" – samtidigt som man officiellt firar ramadan och finansierar firandet av diverse andra Mellanöstern-högtider.

De båda högtiderna eldfesten och nouruz firas i den persiska och turkisktalande världen. Och i Malmö, där de styrande årligen lägger lägga stora belopp på firandena av utländska högtider som dessa och den muslimska högtiden eid.

Samtidigt sparar Malmöstyret in på skola och omsorg – och kommunens eget traditionella nyårsfirande ställdes in på grund av brist på pengar.

"Inte en krona på vår egen vårfest Valborg"
– Eldfesten och nouruz kan kortfattat beskrivas som vårfester, så då blir det ytterligare en märklig grej i sammanhanget att Malmö stad inte lägger en krona på vår egen svenska vårfest, Valborg. Allt detta leder till en obalans som sticker i många Malmöbors ögon – de har kontaktat oss och den gemensamma känslan hos dem är att de känner sig bortvalda av det egna kommunstyret, säger oppositionsrådet Magnus Olsson (SD) i ett pressmeddelande.

Beslutet att sponsra eldfesten och nouruz togs i kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, som utgörs av Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Helena Nanne (M) och Roko Kursar (L). Stefana Hoti (MP) är ersättare.

KSAU har beslutsrätt att bevilja eller avslå ansökningar om högst en miljon kronor per enskilt tillfälle (om en ansökan avser högre belopp måste detta beslut tas i kommunstyrelsen).

– Hade vi fått frågan hade vi sagt nej direkt till att betala ut de här pengarna. Sammantaget blir det mycket pengar som varje år går till evenemang som till exempel dessa och vi menar att kommunstyret sänder alldeles fel signaler. I spartider bör man givetvis i första hand spara in på sådana här saker, säger Magnus Olsson.

Eldfesten firas den 19 mars och nouruz den 20 mars. Båda evenemangen äger rum i Beijers park på Kirseberg.

Svenskar är idag i minoritet i Malmö.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.