SD-profil får böta 16.000 kronor för inlägg om "icke-binär" polis

Publicerad 13 december 2020 kl 12.11

Lag & Rätt. "Mentalsjukdom är tydligen inte längre något hinder för att bli polis". Så skrev SD-politikern Tommy Hansson som ett svar på Polismyndighetens artikel om en polis som "varken är kille eller tjej". Nu döms han till dryga böter för "hets mot folkgrupp".

Gilla artikeln på Facebook

Polisen publicerade i juni en artikel om "Alex", en polis som uppger sig vara "icke-binär" och inte tillhöra något av de två könen.

Artikeln fick många kommentarer på Twitter. En av dem som kommenterade var Tommy Hansson, lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Södertälje och tidigare chefredaktör på SD-Kuriren. Hansson skrev att "mentalsjukdom" tydligen inte längre är "något hinder för att bli polis".

Det idag borttagna inlägget polisanmäldes av Näthatsgranskaren Tomas Åberg och kammaråklagare Jenny Almegård valde sedan att åtala den 69-årige politikern för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Enligt åklagaren har Hansson "uttryckt missaktning för en grupp av personer med anspelning på könsöverskridande identitet eller uttryck".

Tommy Hansson har medgett att han publicerade det aktuella inlägget på Twitter, men bestritt ansvar för brott. Han har anfört att inlägget utgör ett led i en diskussion som bör vara tillåten inom ramen för yttrandefriheten.

Han åberopade ett pressmeddelande som publicerades av Socialstyrelsen den 12 februari 2020. Av meddelandet framgår att "[m]ånga personer som diagnostiseras med könsdysfori har även en hög förekomst av flera andra psykiatriska diagnoser".

Under rättegången förklarade SD-politikern dock att han insåg dock att det "var olämpligt att uttrycka sig som han gjort" och att han därför tagit bort inlägget.

Södertälje tingsrätt slår nu fast att inlägget inte "omfattas" av yttrandefriheten.

"Uttalandet var [...] till dess lydelse klart nedsättande mot icke-binära personer. En sådan debatt kan föras utan att använda uttalanden av det här slaget. Texten kan inte anses bidra eller bjuda in till saklig och vederhäftig diskussion rörande frågan om icke-binära personers förmåga att arbeta inom polisen", står det i domen.

Tommy Hansson döms till villkorlig dom och 80 dagsböter om 190 kronor. Eftersom hets mot folkgrupp har fängelse i straffskalan ska han även betala 800 kronor till brottsofferfonden. Sammanlagt ska han alltså betala 16.000 kronor.

Rådmannen Dan Isaksson har skrivit under domen.

Tommy Hanssons inlägg fick, förutom vänstern, även SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen att rasa.

"Du står inte i ställning att uttala dig över våra polisers mentala hälsotillstånd. Än mindre när det sker utifrån din personligt begränsade grundkunskap och empati i mitt och mina partikamraters namn", skrev Marttinen som svar till Tommy Hansson.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.