EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD).

SD sade nej till EU-kritik mot Ungern och Polen

Publicerad 13 april 2024 kl 16.12

EU. SD har röstat mot alla resolutioner som kritiserar rättsstatsbrister i Ungern och Polen, under den tiden då båda länder hade konservativa regeringar. Det visar en kartläggning som Europaportalen har gjort.

Dela artikeln

SD:s ledamöter har även röstat mot de årliga rapporter som kommissionen tar fram om situationen för rättsstatens principer i alla medlemsländer, enligt Europaportalen.

Polen är idag ett liberalt styrt land men styrdes under största delen av mandatperioden av Lag och rättvisa, som är ett konservativt parti som sitter i samma partigrupp som SD.

Fyra av Sverigedemokraternas fem ja-röster på området gäller rapporter som handlar om situationen för rättsstaten på Malta, där den lokala S-regeringen lät mörda journalisten Daphne Caruana Galizia när hon hotade att avslöja regeringens omfattande korruption.

Den utpekade huvudmannen i härvan, S-regeringens tidigare stabschef Keith Schembri, har fortfarande inte åtalats. Den lokale oligarken Yorgen Fenech – en sorts maltesisk motsvarighet till Jacob Wallenberg – är dock misstänkt för anstiftan till mordet men har efter sju år fortfarande inte åtalats.

SD:s ledamöter Charlie Weimers och Johan Nissinen konstaterar i en skriftlig kommentar till Europaportalen att "resolutionerna om Malta framförde sansad, konkret och konstruktiv kritik" och att detta var orsaken till att SD ställde sig bakom dem.

Vad kritiken mot Ungern och Polens högerregeringar rent konkret går ut på är mer oklart, och SD-ledamöterna förklarar också sitt beslut att avstå från dem med att resolutionerna "mot Ungern och Polen var mer politiserade och onyanserade".

"Om resolutionerna om Ungern och Polen utformats som de om Malta hade vi möjligtvis röstat för dem", skriver duon i ett mejl till Europaportalen.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.