Slaget om kontanterna
Dennis Dioukarev är ledamot för Sverigedemokraternas i finansutskottet.

SD vill ha "lägstanivå" för kontanter

Publicerad 1 september 2023 kl 16.46

Ekonomi. När finansmarknadsministern och Sverigedemokraternas ledamot i finansutskottet Dennis Dioukarev under gårdagen bjöd in representanter från livsmedels- och drivmedelsbranschen för ett samtal om kontanternas roll var SD:s utgångspunkt att kontanterna måste finnas kvar.

Dela artikeln

Syftet med rundabordssamtalet är enligt SD bland annat att diskutera behovet av eventuella åtgärder.

– Kontanter är ett lagligt betalningsmedel och därför bör det finnas en lägstanivå för vad man ska kunna betala med lagliga betalningsmedel. Jag ser fram emot att diskutera hur vi säkerställer detta med berörda aktörer, säger riksdagsledamot Dennis Dioukarev (SD) i ett uttalande.

Regeringen och riksdagen har de senaste åren vidtagit flera åtgärder för att säkerställa tillgången till kontanter och nödvändiga tjänster kopplade till dessa.

Bland annat finns numera ett krav på de största bankerna i landet att tillhandahålla kontanttjänster med en viss geografisk spridning, och Riksbanken har fått tydliggjorda och utökade krav på sig att ha kontantdepåer.

Kontantanvändningen minskar dock fortsatt och allt fler näringsidkare har upphört med att acceptera kontanta betalningar.


Nyheter från förstasidan

Här river de tiggarlägret

"Vissa talar, andra agerar." Anordnade "städdag" i ökänt romskt läger i Järfälla kommun.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.