SD:s interndiktatur angår oss alla

Publicerad 7 april 2015 kl 20.26

Ledare. Att utesluta medlemmar för att ha "kritiserat partistyrelsen" är inte är värdigt Sveriges tredje största parti.

Dela artikeln

Han har varit på gång länge nu, Åkessons stridbare andreman Mattias Karlsson. I november väntas han utses till vice partiledare och kort därefter tros hans chef kvittera ut en efterlängtad riksdagspension. Om opinionsutvecklingen håller i sig får SD runt 35 procent i nästa val och med ett uns av tur kan Karlsson några år senare skriva politisk historia. Sagan om hur den Ultima Thule-brölande nationalisten från Småland lade bombarjackan på hyllan, läste några kurser på universitetet och blev Sveriges statsminister kan äntligen bli sann. Som SD-väljare borde man jubla.

Men det finns ett problem: Mattias Karlsson är inte demokrat.

Tidningen Nyheter Idag skriver idag att SD-ledningen – i praktiken Mattias Karlsson – har beslutat att genomföra "massuteslutningar" av personer inom SD:s mer borgerligt orienterade högerfalang. Genom det så kallade medlemsutskottet, som de facto kontrolleras av Karlsson, har man skickat ut anklagelseakter till ett tjugotal interna kritiker.

Fria Tider har tagit del av flera av breven, varav ett exempel kan läsas här. Det framgår att det rör sig om en standardtext av horoskopkaraktär som med smärre justeringar skickats ut till medlemmarna utan individuell anpassning. En av anklagelsepunkterna som återkommer är att den utpekade personen ska ha "offentligt kritiserat partistyrelsen". Mattias Karlsson försöker med andra ord inte ens låtsas att han har ett case mot sina kritiker. Bara det faktum att de är hans kritiker väger tydligen tungt när han själv kontrollerar skiljenämnden.

Om några veckor väntas SD:s verkställande utskott, även detta i praktiken kontrollerat av Mattias Karlsson, formellt bestämma sig för om man ska "upphäva" SD-medlemmarnas demokratiskt fattade beslut att avsätta den impopulära SD-politikern Maria Danielsson som ordförande för SD Stockholms stad. Men det är inte säkert att man behöver gå så långt. Minst fyra av de nyvalda styrelseledamöterna – inklusive ordföranden William Hahne – ingår nämligen i uteslutningsärendet som medlemsutskottet sköter just nu.

Det finns mycket att säga om de sätt som Mattias Karlsson och resten av SD-ledningen har använt för att gripa och behålla makten inom SD genom åren. Det är heller inte första gången man ägnar sig åt direkt odemokratiska metoder och det har länge varit känt att Sverigedemokraterna i praktiken saknar intern demokrati.

Mer förvånande är att beteendet håller i sig – nu när snart var fjärde väljare säger sig vara villig att rösta på partiet. Att upphäva demokratiskt fattade beslut och att "massutrensa" sina kritiker fungerade kanske när Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna slogs om 25.000 väljare för ett drygt decennium sedan. Idag är läget emellertid ett annat. Vi är många svenskar som blivit invandringskritiker idag. Och vi får inte nöja oss med att våra politiska företrädare pratar om demokratin – de måste tillämpa den. Genom hela sin politiska karriär har Mattias Karlsson tyvärr visat att han inte klarar av detta. Och idag står det klart att han, trots alla fantastiska framgångar i opinionen, inte visar minsta vilja att bättra sig. Alltså ska han inte vara vår företrädare.

FRIA TIDER


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.