Eva-Marree Smith Kullander, 27, mördades av sin före detta sambo.

Eva-Marree, 27, mördades under möte med socialtjänsten - var "opassande" som mamma tyckte myndigheterna och gav vårdnaden till våldsdömde Kirungi Kabagambi, 31, från Uganda

Publicerad 19 juli 2013 kl 15.23

Inrikes.Eva-Marree, 27, sålde sex på nätet och bloggade kritiskt om svensk feminism och den svenska sexköpslagen. Det skulle hon inte ha gjort. Svenska myndigheter bedömde beteendet som "olämpligt" och gav den flerfaldigt våldsdömde pappan Kirungi Kabagambi, 31, ensam vårdnad över kvinnans barn. I förra veckan högg samme man ihjäl Eva-Marree under ett möte med socialtjänsten.

Gilla artikeln på Facebook

Flera organisationer för kvinnor som säljer sex är kritiska till svenska myndigheters agerande i samband med mordet på Eva-Marree, 27, i Västerås.

Det var torsdagen den 11 juli som Eva-Marree höggs ihjäl av sin före detta sambo, Joel Kirungi Kabagambi, 31, från Uganda, inför deras son på ett möte med en socialsekreterare i Västerås. Kabagambi högg också socialsekreteraren som fick allvarliga skador men överlevde.

Mannen kunde gripas och har häktats för mordet.

Eva-Marree bloggade om att sälja sex under sitt alias Petite Jasmin på sajten njutningtillsalu.com och var en uttalad kritiker mot den svenska sexköps­lagstiftningen, skriver The Local. Hon var också styrelsemedlem i "Rosealliance", en organisation som vill ta vara på sexarbetares rättigheter.

"Vår styrelsemedlem och trogne aktivist Petite Jasmin har blivit brutalt mördad", skrev Rosealliance i ett pressmeddelande på engelska, enligt The Local.

"För några år sedan förlorade hon vårdnaden om sina barn eftersom hon ansågs opassande att vara förälder som sexarbetare ... De berättade för henne att hon inte visste vad som var bra för barnen och att hon 'romantiserade' prostitution. De sa att hon inte hade självinsikt för att hon inte ansåg att sexarbete är ett självskadebeteende", fortsätter meddelandet.

"God och kärleksfull"
Kabagambi, som tilldömdes ensam vårdnad i vårdnadstvisten, har dömts för narkotikabrott och flera gånger för våldsbrott, senast 2010 då han misshandlade en man med en stekpanna, skriver Expressen. I början av 2000-talet utfärdade en åklagare i Västerås besöksförbud mot Kirungi Kabagambi, där han förbjöds alla former av kontakt med två jämnåriga kvinnor. Den svenska kvinnans bloggande och kritik mot sexköpslagen ägnades emellertid betydligt större uppmärksamhet av tingsrätten. Kirungi Kabagambis juridiska ombud lämnade in långa utdrag ur kvinnans blogg under förhandlingen, varpå den 31-årige pappan tilldömdes ensam vårdnad över parets barn.

"Såvitt framkommit ger Joel Kabagambe barnen en god och kärleksfull omvårdnad", skrev tingsrättens kvinnliga ordförande i sin dom den 1 mars i år.

Under fredagen planeras flera protestaktioner utanför svenska och turkiska ambassader runt om i världen, i protest mot våld mot kvinnor som säljer sex och till stöd för Eva-Marree och Dora Özer, en turkisk sexarbetare som mördades några dagar före den svenska kvinnan.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.