Svenskar tillber Ikea istället för gud.

SFI anklagas för att sprida nidbild av svenska folket

Publicerad 30 juli 2015 kl 14.16

Inrikes. Sverige är ett "skitland" och "svennar" är avundsjuka och sexfixerade – det är bilden av Sverige som SFI (Svenska för invandrare) anklagas för att lära ut i en bok som tagits fram för nyanlända invandrare. På SFI i Norrköping, en av de SFI-utbildningar där materialet enligt uppgift till Fria Tider används, vill man inte kännas vid boken och säger heller inte att man tänker ta reda på om någon av lärarna använder sig av den.
– Varför ställer du den frågan? undrar rektorn för SFI när Fria Tider ringer upp.

Gilla artikeln på Facebook

Boken det handlar om heter "Typiskt svenskt! Din handbok till svennelivet", är författad av Anders Westerberg och riktar sig till nyanlända invandrare som studerar på SFI.

I boken kallas svenskar för "svennar", man får veta att svennarna är "ett gäng extrema typer" som "talar ofta om sex" och som tillber "den heliga Kamprad". En mening i boken lyder såhär:

"Svennens gudstjänst på söndagarna sker inte i kyrkan, utan på IKEA. Där ber svennarna till den heliga Kamprad, och i hans tempel över hela landet dyrkas bokhyllan Billy, Fjolly, Kånkelbo och de andra lärjungarna".

På en sida i boken pekas svensken ut som en "loser" eftersom han är lydig och följer lagar och regler. På en annan sida beskrivs Sverige som "skitlandet Sverige".

En SFI-lärare som jobbar på komvux i Norrköping har bland annat uppmärksammat boken på sin blogg och den senaste veckan har boken fått spridning i sociala medier. Fria Tider tog därför kontakt med SFI i Norrköping för att fråga om boken verkligen används i undervisningen där.

– Jag törs inte svara, som vanlig kurslitteratur så är jag 99 procent säker på att den inte används, sedan om någon lärare har den i handen eller har sett den det törs jag heller inte svara på, säger Anders Frick som är rektor för SFI-utbildningen och tillägger:

– Det är ingen bok som vi använder som kurslitteratur, det är jag i stort sett hundra procent säker på.

Men är det en bok som är lämplig att använda sig av alldeles oavsett?
– Jag kan inte svara på det, för jag har inte sett den, jag har bara sett något utdrag på nätet. Jag såg det mera som något skämtsamt, men svar på frågan om det är lämplig kurslitteratur, helt klart nej.

Frick säger att han tycker att det är olämpligt att lära ut stereotypa bilder av hur svenskar och invandrare är, men säger samtidigt att det är okej att skämta.

– Men uttryckt så som en utdragen mening att svenskar är så eller invandrare så, det är helt klart olämpligt. Sedan är det klart att man kan diskutera att man kan se det som ett skämt eller så, det beror på i vilket sammanhang man tar upp det.

När Fria Tider frågar om man på samma sätt skulle kunna använda sig av en skämtsam bok som tar upp "muhammedanernas" tokigheter och att de kräver att "svennarna" ordnar halalmat åt dem, men ändå röker cigaretter och dricker alkohol trots att det är förbjudet enligt deras tro, så kan han inte svara.

– Jag törs inte svara på det egentligen, säger han.

Men en bok om att somalier är mycket förtjusta i att våldta svenska flickor till exempel, skulle man kunna skriva en sådan bok eller skulle ni reagera mot att en lärare använde sig av en sådan bok och se till att den inte förekom?
– Jag måste fråga dig, vad är syftet med dina frågor nu?

Främsta syftet är för att klarlägga om den här boken förekommer inom SFI eller ej.
– Det har jag väl svarat på?

Ja, att du inte tror det. Den andra frågan är att om vi tänker oss att en liknande bok förekom där man målade ut en nidbild av en annan folkgrupp än just svenskar, hade man då från rektorshåll inte varit mer noga med att se till att den boken togs bort? Det verkar som att du är lite mer överslätande för att denna bok pekar ut just svenskar?
– Jag har full respekt för din tolkning och du får ha vilken tolkning du vill.

Kommer du nu att ta reda på om den här boken förekommer och om man använder sig av den i undervisningen?
– Varför ställer du den frågan?

Det är en i allra högsta grad relevant fråga. Väldigt många människor är upprörda över den här boken och de tror att den används av SFI och då är det väl viktigt att ta reda på om den används inom utbildningen?
– Ja... Det är möjligt, jag vet faktiskt inte.

Du vet inte om du kommer kolla upp om den förekommer eller ej? Är det ditt svar?
– Eh. Jag får tacka för din intervju.

Därefter lägger Anders Frick på luren.

Bild:

© Skärmdump

"Svenne" målas i boken ut som en "loser".


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.