Sverige lånar

Skuldsättningen högre än någonsin

Publicerad 9 oktober 2016 kl 08.40

Ekonomi. Glöm andra världskriget, oljekrisen och IT-kraschen. Svenskar har aldrig varit så skuldsatta som i dag, visar SEB:s sparbarometer. Nu uppgår den privata skuldsättningen till 87 procent av Sveriges BNP, vilket är nytt rekord.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige berömmer sig ofta för att ha en låg statsskuld – med 1.300 miljarder ligger vi bättre till en de flesta EU-länder. Men om staten är rik så finns det en annan del av landet som inte har lika solida finanser, och det är befolkningen.

Totalt uppgår invånarnas skuldsättning i det nordiska högskattelandet nu till 3.600 miljarder kronor – tre gånger mer än statens skuldsättning och 239 miljarder mer än motsvarande månad 2015.

Ändå får den svenska befolkningen ofta höra från sina politiker att Sverige är ett av "världens rikaste länder" – något som bara är sant om man talar om att den svenska regimen, som mycket riktigt är en av de rikaste statsmakterna i världen.

Men redan 2014 hade Sverige den högsta privata skuldsättningen av alla jämförda länder i en global kartläggning som Telegraph gjorde av världens ekonomier. "Massobestånd hotar när världen sjunker i skuldsättningens hav" löd rubriken på tidningens artikel. Och situationen var alltså värst i Sverige.

Svenska folkets skuldbörda växer nu med en årstakt på 7,3 procent, visar SEB:s Sparbarometer som presenterades på onsdagen.

I veckan kom nya siffror från SCB som visade att hushållens bolån i augusti uppgick till 2.832 miljarder. Det är en ökning med 217 miljarder bara under det senaste året.

Siffrorna visar även att bolånen fortsatte att rekordöka under juli och augusti med en tillväxttakt på 8,3 procent – trots det införda amorteringskravet.

Den genomsnittliga räntan för nya bolån låg på 1,59 procent i augusti, en marginell minskning från 1,61 procent i juli. Fria Tider har dock talat med bostadsköpare som tecknat nya lån i september till en betydligt lägre ränta. I det lägsta fallet endast 1,25 procent.


Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.