Polisens bild på toaletten och de tre männen på hotellet. Den dömde i mitten.

Skulle våldta på hotelltoalett – Mohamed utvisas, resten går fria

Publicerad 25 februari 2018 kl 10.13

Inrikes. Kvinnan lyckades fly när hon var på väg att bli våldtagen av afrikaner på ett hotell i Göteborg. Nu har en av männen, ett somaliskt "flyktingbarn" som visade sig ljuga om sin ålder och vara vuxen, dömts till fängelse och en kortare utvisning för brottet.

Gilla artikeln på Facebook

Den 7 december 2017 var en kvinna på tillfällig besök i Sverige. Hon festade tillsammans med sina vänner på kvällen och ställde sig sedan på en busshållplats i centrala Göteborg.

När kvinnan väntade på bussen kom hon i kontakt med somaliern Mohamed och hans två afrikanska kompisar. Hon kände ingen av dem sedan tidigare, men åkte med samma buss som trion och följde med dem till hotellet "Euroway".

De kom till hotellet vid 01-tiden och övervakningskameran fångade kvinnan och de tre afrikanerna när de gick in i hotellrummet.

Femton minuter senare visar övervakningskameran hur samma kvinna stormar ut ur rummet – och springer för sitt liv.

I polisförhör har kvinnan berättat att hon endast ville få lite hjälp av männen eftersom hon kände sig vilsen och inte kände till staden. Under bussfärden kom hon på att någon av männen hade tagit hennes mobiltelefon. För att få tillbaka den valde hon att följa med dem.

I hotellrummet blev afrikanerna plötsligt aggressiva när hon bad om att få tillbaka mobilen och hon sprang därför in på toaletten i panik. Sedan trängde sig afrikanerna in till henne och drog ner sina byxor.

Mohamed ställde sig framför henne en av de andra väntade bakom. De hotade att hon inte skulle få tillbaka sin mobil om hon inte gav dem oralsex.

Den livrädda kvinnan gick ner på sina knän. Mohamed tog tag i hennes huvud och tryckte den mot sin penis. Hon trodde att de skulle göra henne riktigt illa om hon inte lydde. När 30 sekunder gått lyckades hon springa ut från toaletten och hotellrummet och skadade handen på låset under flykten.

Hon minns vagt att Mohamed hade sin penis i hennes mun under kort ögonblick. I stämningsansökan rubricerades händelsen som våldtäkt men tingsrätten ändrade rubriceringen till "försök till våldtäkt".

Kvinnan tog sig till McDonalds, som ligger nära hotellet, för att få hjälp med att larma polisen. När polisen anlänt tog sig patrullen in till männens hotellrum där alla misstänkta befann sig. Kvinnans mobiltelefon hittades och kom att användas som bevismaterial. Hon fick också kontakt med två personer som kom att vittna till stöd för hennes version av det hon utsatts för på hotellet.

Allmänna handlingar visar att Mohamed är medborgare i Somalia och har tolkbehov på somaliska.

Mohamed uppgav, när han sökte asyl, för Migrationsverket att han var född i mars 2001. En medicinsk undersökning visade dock att han sannolikt är vuxen och han döms därför som 18-åring.

Somaliern fick avslag på sin asylansökan i november 2017, men beslutet överklagades och har därför inte vunnit laga kraft. Det visade sig att han år 2015 hade sökt asyl i Italien med ett annat namn och födelsedatum.

Den 15 februari meddelade Göteborgs tingsrätt domen. Mohamed döms för försök till våldtäkt, men frias från grov stöld. Straffet blev ett års fängelse och sju års utvisning. Han ska även betala 95.000 kronor i skadestånd till kvinnan. Från och med den 13 februari 2025 är Mohamed välkommen tillbaka i Sverige.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så mycket tjänar de anställda på Expo – hela listan

Personalen "hängs ut" med namn och månadslön. Vänsterextremisterna uppger sig ha drabbats av "allvarliga ekonomiska svårigheter".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.