Mordet i Skärholmen
OTILLRÄCKLIGT: Floskler om att "goda krafter" måste "stå upp" mot gängen duger inte. "Av allt att döma var det exakt vad som skedde här. Tacken blev ett dödligt skott i huvudet", konstaterar Viktor Barth Kron i Expressen.

Slutsatsen: M blir "borgerligt småparti" om Kristersson förlorar kriget mot gängen

Publicerad 12 april 2024 kl 12.01

Inrikes. Moderaterna saknar svar på hur invandrargängens brottslighet ska hanteras och om den saken inte åtgärdas kommer M bli ytterligare ett borgerligt småparti nästa val. Den bedömningen gör Expressens politiske kommentator Viktor Barth Kron i en analys i Expressen.

Dela artikeln

Enligt Barth Kron gör mordet i Skärholmen att Moderaterna måste sluta tjafsa om könsbyten och skattesänkningar för att istället genomföra faktiska åtgärder mot brottsligheten.

Annars ligger partiet illa till, tror han.

"Varför finns den regering och det regeringssamarbete som Moderaterna leder? Varför vann högern valet? Vad behöver den göra för att ha en chans till förnyat förtroende 2026?" skriver Barth Kron och konstaterar att väljarna troligen inte främst kommer att efterlysa ett ökat fokus på transfrågor i nästa val.

Istället krävs nu konkreta åtgärder mot brottsligheten. En sak som regeringen däremot inte kan göra är att tala om de laglydiga medborgarnas eget ansvar, enligt Barth Kron.

"Mordet i Skärholmen gör svart ironi av alla floskler om att 'goda krafter' måste 'stå upp' mot gängkriminaliteten. Av allt att döma var det exakt vad som skedde här. Tacken blev ett dödligt skott i huvudet", konstaterar Barth Kron i Expressen.

M kan ha mycket att vinna om de lyckas bekämpa brottsligheten, men om de misslyckas så blir de snart ännu ett borgerligt småparti och tiden då partiet kunde bilda regeringar är enligt Barth Kron förbi.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.