Raphael Saulus/CC-BY-SA

S lovar villa till alla

Publicerad 12 oktober 2012 kl 05.38

Ekonomi.Har du svårt att låna tillräckligt mycket för att börja spekulera på den kreditfinansierade bostadsmarknaden? Lugn, Socialdemokraterna har lösningen. Nu ska statliga subventioner och prisregleringar göra så att alla som vill kan bo i villa.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Socialdemokraterna i Stockholms stad som har dammat av den gamla tanken på egnahemsbostäder som fanns under 1930- och 1940-talen, då bland annat Enskede och Bromma byggdes enligt konceptet. De nya egnahemsbostäderna ska inte få kosta mer än 2 till 2,5 miljoner kronor, anser Socialdemokraterna.

Helene Hellmark Knutsson, oppositionslandstingsråd i Stockholm, säger till Dagens Industri att staten ska gå in med lånegarantier för att stötta hushåll som inte har råd med de 15 procent som krävs i kontantinsats enligt bolånetaket.

– Genom lånegarantierna går det att få in fler förstagångsköpare. Men det är viktigt att garantierna kopplas till ett pristak, annars är risken att man tvärt om pressar upp priserna, säger Helene Hellmark Knutsson.

Experter räknar dock med en kraftig prissänkning på bostäder inom de närmaste fem åren, vilket åtminstone skulle mildra det nuvarande problemet något.

Socialdemokraterna i Stockholm har gjort sig kända för sina ofta mycket ambitiösa planer på att låta skattebetalarna betala nya spännande projekt. Inför valet 2010 föreslog dåvarande oppositionsborgarrådet Carin Jämtin bland annat att alla borde få en skattefinansierad butler i tunnelbanan.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Ekonomi

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Ökad arbetslöshet när konjunkturen viker

Tros börja märkas redan i år.. 359.000 arbetsföra personer utan jobb under 2020.0 

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Betydligt sämre resultat än väntat. EU-avgiften och färre skattebetalare två förklaringar.0 

Sidor

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0