Raphael Saulus/CC-BY-SA

S lovar villa till alla

Publicerad 12 oktober 2012 kl 05.38

Ekonomi.Har du svårt att låna tillräckligt mycket för att börja spekulera på den kreditfinansierade bostadsmarknaden? Lugn, Socialdemokraterna har lösningen. Nu ska statliga subventioner och prisregleringar göra så att alla som vill kan bo i villa.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Socialdemokraterna i Stockholms stad som har dammat av den gamla tanken på egnahemsbostäder som fanns under 1930- och 1940-talen, då bland annat Enskede och Bromma byggdes enligt konceptet. De nya egnahemsbostäderna ska inte få kosta mer än 2 till 2,5 miljoner kronor, anser Socialdemokraterna.

Helene Hellmark Knutsson, oppositionslandstingsråd i Stockholm, säger till Dagens Industri att staten ska gå in med lånegarantier för att stötta hushåll som inte har råd med de 15 procent som krävs i kontantinsats enligt bolånetaket.

– Genom lånegarantierna går det att få in fler förstagångsköpare. Men det är viktigt att garantierna kopplas till ett pristak, annars är risken att man tvärt om pressar upp priserna, säger Helene Hellmark Knutsson.

Experter räknar dock med en kraftig prissänkning på bostäder inom de närmaste fem åren, vilket åtminstone skulle mildra det nuvarande problemet något.

Socialdemokraterna i Stockholm har gjort sig kända för sina ofta mycket ambitiösa planer på att låta skattebetalarna betala nya spännande projekt. Inför valet 2010 föreslog dåvarande oppositionsborgarrådet Carin Jämtin bland annat att alla borde få en skattefinansierad butler i tunnelbanan.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Sonesson (M): "Väck misstroende mot Morgan Johansson"

Staffanstorps starke man har tröttnat på våldet. "Allt fler oskyldiga förbipasserande drabbas av förlupna kulor och sprängningar."0 

Ekonominyheter

Skatt på grus och sten ska fördyra byggandet

Regeringen inför ny avgift för att "rädda klimatet".. Nya skatter ska rädda bostadspriserna och fördyra byggandet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Märkliga liberala konspirationsteorier om alternativmedia.0 

Vetenskap

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Ny storstudie avslöjar IQ-skillnaderna mellan vita och svarta. Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0