Foto: Annika Borg

Södertörns studenter fuskar mest i landet

Publicerad 29 oktober 2013 kl 22.30

Inrikes.Antalet disciplinärenden mot fuskande studenter fortsätter att öka. Flest ärenden per student har invandrartäta Södertörns högskola.

Gilla artikeln på Facebook

Under 2012 blev 800 studenter vid landets högskolor och universitet antingen avstängda från sina utbildningar eller varnade. Det är en liten ökning jämfört med 2011, då 790 studenter varnades eller stängdes av. Antalet disciplinärenden ökade med nästan 50 procent mellan 2009 och 2010, och har sedan dess legat kvar på en hög nivå.

Den vanligaste orsaken till att studenter varnas eller stängs av är att de gör sig skyldiga till olika former av plagiat. Mest fuskas det på Södertörns högskola, som ligger i Flemingsberg söder om Stockholm. Där blev närmare 0,9 procent av studenterna föremål för disciplinärenden under 2012. Den genomsnittliga siffran för hela riket är drygt 0,25 procent.

På Universitetskanslerämbetet, som tagit fram statistiken, understryker man emellertid att en hög andel disciplinärenden inte med nödvändighet måste betyda att det fuskas mycket på ett lärosäte.

– Många universitet och högskolor jobbat aktivt för att motverka fusk. Det behöver alltså inte betyda att det "fuskas" mer på ett lärosäte som har många disciplinärenden. Snarare kan det handla om att de har effektiva metoder för att upptäcka fusk, säger Pontus Kyrk, verksjurist vid Universitetskanslersämbetet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0