"Somalia är ett shithole country"

Publicerad 23 oktober 2022 kl 14.13

Media. En journalist har sparkats från det tyska public service-bolaget RBB efter att ha kallat Somalia ett "shithole country". Han står dock på sig, rapporterar Remix News.

Dela artikeln

I måndags började en somalier plötsligt hugga ner folk i den tyska staden Ludwigshafen. Två personer dödades och mannen ska enligt mediauppgifter ha ropat "Allahu akbar" i samband med dådet.

Jan Karon, en journalist på public service-bolaget RBB som vuxit upp nära brottsplatsen, kommenterade dådet på följande vis på Twitter:

"Somalia är ett shithole country med stenålderskultur. När en invandrare från Somalia knivhugger två personer och skadar två andra är det ett problem. När det här händer 800 meter från ens föräldrar, på platsen där man växte upp, är det chockerande".

Inlägget uppmärksammades av vänsteraktivisten Jasmina Kuhnke, som startade en kampanj mot Jan Karon för att få arbetsgivaren att sparka honom och Twitter att stänga av hans konto. Twitterkontot blev också spärrat, men avstängningen hävdes senare.

RBB svarade Jasmina Kuhnke i ett inlägg och lovade att vidta åtgärder mot journalisten. Man passade på att ta avstånd från "all form av rasism".

Jan Karon, som har polsk bakgrund, forsätter dock att stå på sig:

"Om proffskränkta personer nu vill berätta för mig att jag är högerextremist, rasist eller främlingsfientlig eftersom jag inte vill hålla tyst om detta, så bryr jag mig inte. Dessa individuella dåd begås nu varje dag i hela Tyskland”, skriver Karon.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.