Sparkade homosexuell pojke medvetslös i Globens garage – alla slipper fängelse

Publicerad 25 februari 2021 kl 15.01

Inrikes. Ett invandrargäng lurade med sig en 14-årig svensk pojke till ett garage i Stockholm. Där ställde de förnedrande frågor om pojkens sexuella läggning och misshandlade honom så han tappade medvetandet. Nu döms tre i gänget för misshandel med hatbrottsmotiv till följande straff: 35 timmars ungdomstjänst, dagsböter respektive ungdomsvård.

Gilla artikeln på Facebook

Pojken, som vid tillfället var 14 år, hade via Snapchat stämt träff med en jämnårig afrikan som han inte var bekant med sedan tidigare.

De träffades på eftermiddagen den 28 oktober 2020 vid Gullmarsplans bussterminal och beslutade sig för att gå en promenad i riktning mot Globen Shopping.

Längs med vägen anslöt sig dock ytterligare tre äldre invandrare som följde med dem ned i garaget tillhörande Globen Shopping. Pojken fruktar redan då att något var på väg att hända men vågade inte säga emot direktiven från gärningsmännen.

När de kom längst ner i garaget tvingade gänget, som bestod av både araber och afrikaner, sedan in 14-åringen i ett litet utrymme i ett trapphus, där de häcklade honom med frågor och tillmälen om hans påstådda sexuella preferenser, läggning och uppsyn. Det frågade honom bland annat om han hade "en kuk eller fitta" och använde fraser som "varför har du inte bröst?", "är du en tjej eller kille?" och liknande.

– Jävla bög, hördes två i gänget skrika.

När pojken försökte ta sig därifrån skrek de "stanna" och kom omedelbart efter honom och började sparka på honom. 14-åringen fick vid ett tillfälle en blackout av sparkarna så att han "drömde lite", uppger han.

Han lyckades dock till sist fly undan angriparna.

– Förstahandsåtgärder som utfördes på plats i form av poliser som tidigt ställde rätt frågor var en avgörande framgångsfaktor, där identifiering av brottstypen gjordes i ett tidigt skede säger Anders Nilsson, chef för ungdomsgruppen vid polisen i Globen, på polisens hemsida.

Polisen lyckades säkra avgörande bevisning i form av övervakningsfilm och kunde med hjälp av ordningsvakter i centrum identifiera de fyra gärningsmännen som sedan kunde gripas. På filmen sågs en av gärningsmännen skratta och peka mot övervakningskameran.

Afrikanen som lockade pojken till platsen släpptes dock senare på grund av sin låga ålder.

De övriga tre unga männen, som är 18 år och yngre, döms nu för misshandel med hatbrottsmotiv kopplat till deras uppfattning om offrets sexuella läggning. De döms till till 35 timmars ungdomstjänst, villkorlig dom med 120 dagsböter respektiva ungdomsvård. Trion ska också betala ett skadestånd till pojken på totalt 23.450 kronor, varav 15.000 kronor för kränkning.

18-åringen är medborgare i Sudan, men åklagaren yrkade inte att han skulle utvisas hem till Afrika, så han får stanna i Sverige.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.