Pressbild: Bonnier Carlsen

SR anklagas för rasism

Publicerad 21 oktober 2012 kl 02.11

Media.P1-programmet Medierna granskade förra veckan hur svenska journalister hanterar invandringsfrågan. Nu anklagas redaktionen för rasism – bland annat av en tidigare medarbetare.
– Jag tycker inte det är okej att använda en rasistisk problemformulering i svensk media idag. Och, liksom, Sveriges Radio har skrivit en policy där man, liksom, säger att man absolut inte ska göra sånt, säger public service-journalisten Johanna Langhorst.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i ett reportage förra lördagen som public service-programmet Medierna kritiserade hur svenska politiker och journalister hanterar invandringsfrågan.

Reportaget antydde bland annat att media, såväl som de politiska partierna, har en tendens att sopa alla problem som följer i den massiva invandringens spår under mattan av rädsla för att anklagas för rasism. Istället använder de sig av moraliska floskler som de aldrig skulle komma undan med i debatter om andra frågor.

Nu anklagas medlemmarna av redaktionen på Medierna själva för att vara rasister. På twitter har omdömena varierat från "det äckliga lilla programmet" till "ett vidrigt inslag".

Journalisten och radikalfeministen Johanna Langhorst, som själv varit medarbetare på Medierna, konstaterar i det senaste programmet att reportaget från hennes tidigare redaktion helt enkelt var rasistiskt. Att över huvud taget diskutera problem med invandringen är rasistiskt, enligt Langhorst.

– Om man vill komma bort från moralen så måste man först lämna den rasistiska problemformuleringen som man skapar när man säger att vi måste diskutera problemen med invandringen, till exempel. Då har man en rasistisk problemformulering.

– För att vi talar inte om invandring som liksom något slags begrepp från luften utan det är ju människor det handlar om, fortsätter hon.

När reportern frågar Johanna Langhorst ännu en gång varför man inte kan kritisera att den mediala bilden av invandringen alltid utmynnar i ett moraliskt ställningstagande för "tolerens" svarar hon att hon helt enkelt inte "tycker det är okej".

– Jag tycker inte det är okej att använda en rasistisk problemformulering i svensk media idag. Och, liksom, Sveriges Radio har skrivit en policy där man, liksom, säger att man absolut inte ska göra sånt, konstaterar Langhorst.

När hon får frågan om man över huvud taget får diskutera några som helst problem med invandringen står Johanna Langhorst på sig.

– Jag tror inte på att peka ut grupper av människor som bärare av samhällsproblem. Utan de samhällsproblemen får inte individualiseras utan de måste tas allihopa. Annars så blir det rasism.

Lyssna på reportaget här (från 14:19):

I ett annat inslag från 2011 berättar Johanna Langhorst hur hon och hennes familj "mot sin vilja tvingades att flytta ifrån" den mångkulturella stockholmsförorten Tensta efter att sonen blivit rånad vid upprepade tillfällen.


Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.