Statens medieråd ska identifiera metoder som kan motverka förekomsten av sådana uttryck på nätet, bland annat utifrån de olika roller som barn och unga kan ha i nätmobbningssituationer. Myndigheten ska sprida metoder som visat sig fungera, enligt regeringen.
Medierådets egna studier uppges visa att antalet unga som har anmält "hot och hat" till sociala medietjänster har ökat mellan 2016 och 2018, och att anmälningar som gällde "rasism" nästan fördubblades under samma period.
– Med ungas ökade användning av sociala medier följer en ökad risk att utsättas för rasistiskt motiverat hot och hat i sociala medier. Det är något vi måste motverka och därför ger vi nu Statens medieråd i uppdrag att ta fram och sprida fungerande metoder till relevanta aktörer. Ingen ska behöva utsättas för rasism, vare sig på nätet eller någon annanstans, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) i ett pressmeddelande.
Statens medieråd ska samverka med Barnombudsmannen, Forum för levande historia och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, inhämta erfarenheter och kunskap från Statens skolverk och civilsamhällesorganisationer samt föra dialog med universitet och högskolor. För uppdraget får Statens medieråd använda högst 700.000 kronor 2021.
En slutredovisning av uppdraget ska lämnas till regeringen senast den 1 mars 2023.