Statens mångfaldssatsning begick 100-tals våldtäkter – nu döms han till maxstraff

Publicerad 5 augusti 2020 kl 14.14

Inrikes. En 45-årig forskare från Zambia döms till fjorton års fängelse för ett stort antal våldtäkter mot barn efter att han förgripit sig på sina två minderåriga döttrar hundratals gånger under flera års tid. I Sverige har afrikanen fått flera miljoner kronor av statliga LKAB för att utbilda sig inom bergmekanik vid Luleå universitet.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i februari 2011 som 45-åringen kommer till Sverige från Zambia. Här har han nämligen beviljats statliga pengar för att doktorera inom bergmekanik vid Luleå tekniska universitet.

Lars Nilsson har numera gått i pension, men arbetar när 45-åringen kommer till Sverige som administratör för Hjalmar Lundbohm Research Center (HLRC). HLRC är en forskningsstiftelse som Luleå tekniska universitet och statliga gruvdriftkoncernen LKAB gemensamt står bakom.

– De ursprungliga 150 miljoner som LKAB sköt till för tolv-femton år sedan, de är slut. Vi gjorde slut på de sista pengarna i november ifjol, berättar Lars Nilsson för Fria Tider.

– Vi hade ungefär hundra miljoner att dela ut, och det har skapats i storleksordningen mellan femton och tjugo doktorer. Varje doktorand kostade fyra miljoner. Vi finansierade deras löner, de som var doktorander, fortsätter han.

En av de doktorander som får ta del av de statliga miljonerna är den 45-årige zambiern, som totalt kostat omkring fyra miljoner kronor.

– Man är intresserad av att vara med och stötta forskningen inom gruvnäringen, för det är inte så många som sysslar med det i Sverige, förklarar Nilsson satsningen på den afrikanske bergmekanikern.

Mångfaldssatsning
I oktober 2017 disputerar den zambiske mannen inom bergmekanik och får samtidigt jobb på LKAB, vilket tidigare uppmärksammats på internetforumet Flashback. Nyrekryteringen lovordas av Malin Brännvall, ordförande för "mångfaldsgruppen" på det statliga gruvbolaget.

– Ju mer inkluderande vi är desto mer attraktiva blir vi. Då kan vi attrahera nya personer och de trivs lättare. Vi har arbetsplatser där vi inte klarar av att rekrytera lokalt, säger hon i ett pressmeddelande som numera tagits bort från LKAB:s hemsida.

– Om våra arbetsplatser bara består av människor som har lika bakgrund, kön, ålder eller erfarenhet riskerar vi att köra i samma hjulspår som vi alltid har gjort, fortsätter hon.

Sommaren året därpå beviljas 45-åringen svenskt medborgarskap.

Men den zambiske bergmekanikern har inte invandrat ensam till Sverige. Med sig har han en fru och tre unga flickor varav två har olika mammor som båda är kvar i hemlandet. Vem som är mamma till den tredje flickan är okänt. 45-åringen står i Skatteverkets folkbokföringsregister registrerad som pappa till alla tre flickorna.

I februari i år kommer det fram att allt inte står rätt till hemma hos den zambiske mannens familj. En av flickorna berättar för socialtjänsten att hon och hennes syster i flera års tid utsatts för upprepade våldtäkter av sin pappa. Våldtäkterna, som inleddes när flickorna var elva och tolv år gamla, sker ibland flera gånger om dagen. Det rör sig sammanlagt om hundratals våldtäkter och den ena av flickorna har vid två tillfällen blivit gravid till följd av övergreppen.

45-åringen grips, anhålls och häktas för flera fall av grov våldtäkt mot barn. Vid en husrannsakan upptäcks att den zambiske bergmekanikern filmat och fotograferat flera av övergreppen varför han även misstänks för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott. Mannen erkänner i förhör utan större invändningar anklagelserna mot honom.

Nu har den 45-årige forskaren från Afrika dömts för övergreppen mot sina döttrar till 14 års fängelse, vilket är det hårdaste straffet han kan dömas till. "Maxstraffet för grov våldtäkt mot barn vid ett tillfälle är tio års fängelse och har varit så under hela den åtalade perioden. Vid flerfaldig brottslighet, som det är fråga om här, är maxstraffet dock 14 års fängelse", skriver domstolen i sin dom.

Artikeln är rättad. Mannen kommer från Zambia.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.