Stockholmspolisen efterlyser 41-årig utlänning för grov våldtäkt 2010

Publicerad 25 maj 2020 kl 11.54

Inrikes. Polisen jagar en 41-årig utländsk man för en tio år gammal våldtäkt i Stockholm. Mannen misstänks ha drogat, fört bort och våldtagit en kvinna från en restaurang på Södermalm.
– Han kommer efterlysas, berättar Daniel Söderman, gruppledare för polisens utredare, för Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i september 2010 som en 39-årig kvinna i Stockholmsförorten Fittja larmar polisen. Kvinnan har varit på restaurang på Södermalm i centrala Stockholm och där troligen blivit drogad, bortförd i bil till den utsatta förorten och slutligen våldtagen.

Kvinnan är förvirrad, hon förs till sjukhus och DNA-spår säkras. Våldtäkten rubriceras som grov, men någon gärningsman lyckas polisen aldrig få tag på. Vem som ligger bakom våldtäkten mot den 39-åriga kvinnan förblir ett olöst fall.

I april i år, nästan tio år efter våldtäkten 2010, griper polisen en 41-årig man misstänkt för misshandel. I samband med gripandet topsas mannen, och släpps därefter på fri fot igen. Provet skickas till Nationellt forensiskt centrum (NFC) och då gör teknikerna en avgörande upptäckt: DNA-profilen på den misshandelsmisstänkte 41-åringen matchar det DNA som säkrades vid våldtäkten 2010.

På fri fot
Men nu vet inte polisen var den 41-årige mannen befinner sig. Daniel Söderman är gruppledare för polisens utredare på Botkyrkapolisen, som utreder våldtäkten.

– Han kommer efterlysas, berättar Söderman för Fria Tider.

Under förra veckan hölls nya förhör med den kvinna som våldtogs för tio år sedan. Enligt Söderman är den misstänkte en man som inte är hemmahörande i Sverige.

– Nej, det är han inte, säger han.

Söderman vill emellertid inte kommentera vilket land 41-åringen är medborgare i.

– Vi kommer söka honom i Sverige nu, för han begick brott nyligen här, säger han.

Anhållen i sin frånvaro
Anton Tunving är åklagare vid Åklagarkammaren i Stockholm och förundersökningsledare för målet som gäller den grova våldtäkten i Fittja.

– Han är anhållen i sin frånvaro, berättar Tunving.

– Processen är sådan att jag har fattat beslut att anhålla honom i sin frånvaro och när han träffas på, så verkställs anhållandet.

Åklagaren bekräftar att 41-åringen inte är svensk, men vill liksom polisens utredare inte svara på vilket land den misstänkte kommer ifrån.

Att 41-åringen är anhållen i sin frånvaro innebär att han är efterlyst inom polisen, förklarar Tunving. Han vill inte kommentera om det finns misstankar om att fler gärningsmän än den efterlyste 41-åringen är inblandade i våldtäkten i Fittja.

– Med tanke på att förundersökningen är inne i ett känsligt läge, det är mer än tio år sedan det här brottet, så kan jag tyvärr inte gå in på några detaljer överhuvudtaget kring vilka misstankar vi har och vilka spår vi följer just nu, säger han.

Enligt Tunving är 41-åringen inte misstänkt för några fler brott än misshandeln och våldtäkten.

– Mig veterligen har han inte knutits till några fler brott. Med det sagt så har inte jag ett helikopterperspektiv på precis hela systemet, men det troliga är att om han träffas på som misstänkt i andra ärenden kommer det samordnas in på det här ärendet, förklarar han.

Tunvig berättar att han inte kommer gå ut med namn och bild på den efterlyste mannen för att få allmänhetens hjälp att gripa honom.

– Det är inget jag överväger i nuläget, men jag stänger inga dörrar, säger åklagaren Anton Tunving.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.