Foto: Steve's Wildlife/Cc-Nc-Nd

Storbank fast för enormt räntebedrägeri

Publicerad 4 juli 2012 kl 16.48

Ekonomi.Storbanken Barclays har dömts till böter för manipulation av den så kallade LIBOR-räntan, som avgör till vilken ränta brittiska banker kan låna pengar av varandra. Åtskilliga andra storbanker är misstänkta för samma finansiella brott.

Gilla artikeln på Facebook

Den 27 juni erkände den brittiska storbanken Barclays att de manipulerat räntan som används när banker lånar pengar av varandra (den så kallade LIBOR-räntan) genom att rapportera in felaktiga ränteuppgifter. Detta ledde till böter motsvarandes 453 miljoner dollar av brittiska och amerikanska myndigheter.

LIBOR-räntan som används som det undre räntegolvet i finansiella produkter sätts genom en daglig sammanställning av storbankers egenhändigt inrapporterade kostnader för lån inom banksystemet. Manipulationen ska ha skett dels i spekulationshänseende samt dels för att fingera en lägre lånekostnad för Barclays som institution vilket ger sken av stabilitet.

Bland de sjutton banker som även dessa misstänks ha deltagit i ränteriggningen är HSBC, Lloyds, Citigroup, UBS, ICAP och Deutsche Bank. Totalt används LIBOR-räntan som grund i värdepapper motsvarandes 350 000 miljarder dollar (ungefär fem gånger världens BNP) enligt Financial Times. Även euroområdets motsvarande ränta EURIBOR anses ha varit utsatt för motsvarande manipulation.

E-mail mellan banktjänstemän på Barclays berättar öppenhjärtigt hur själva räntesättningsmekanismen går till inom de enskilda bankerna där handlare berättar om sina kortsiktiga behov för att lyckas med specifika spekulationer vilket sedan påverkade den inrapporterade siffran. Utdrag ur konversationer kan ses nedan.

En inom Barclays högt uppsatt värdepappershandlare i New York skickar e-post till Londonbankir vars anställda rapporterar in LIBOR-räntan:

"Tjena grabbar, vi har en stor position i 3 månaders LIBOR för de kommande 3 dagarna. Har vi möjlighet att låsa räntan eller fixera den på 5,39 under de kommande dagana. Det skulle verkligen hjälpa. Vi vill inte låsa den på någon högre nivå än så. Tack på förhand.”

Det kom ett svar enligt följande:

“För din skull ordnar vi vad som helst,” och “nu är det fixat ... bara för dig big boy”.

Andra exempel från e-posten bestod av ränteriggning för att framställa Barclays i bättre dager och för att undertrycka information om att deras lånekostnader ifrån andra banker hade ökat.

I ett e-postmeddelande till en högre chef framfördes:

"Jag kommer motvilligt, gradvis och artificiellt få mina LIBOR-nivåer att stämma med resten av de som rapporterar så som begärs ... Jag kommer att lämna räntenivåer som är någonstans i närheten av clearingnivåerna för oprioriterade kontanta lån och kommer därför inte att lämna några ärliga nivåer".


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.