"Enade på torgen kan vi tillsammans krossa rasismen", anser SvD:s nyförvärv Ida Vanhainen.

SvD-journalist deltog när extremvänstern förstörde Åkessons möte: "Vi måste skrika så högt vi kan!"

Publicerad 16 augusti 2018 kl 17.01

Media. Under valrörelsen 2014 skröt Ida Vanhainen om hur hon deltagit vid en "ljudblockad" för att störa ett torgmöte med Jimmie Åkesson och "krossa rasismen". Nu har Vanhainen rekryterats som reporter på Svenska Dagbladet – där hon bland annat bevakar SD inför valet. Men till Fria Tider påstår hon idag att hon bara gick till mötet för att "ta foton på folkmassan, privat".

Gilla artikeln på Facebook

© Bengt Oberger

Fredric Karén är chefredaktör för Svenska Dagbladet, som till stor del finansieras av skattebetalarna via presstödet.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson besökte Uppsala den 9 maj 2014 försenades hans torgmöte med över en timme på grund av skränande vänsterextremister.

En av de vänsteraktivister som var på plats på Celsiustorget i Uppsala var Ida Vanhainen. Hon är idag nyvärvad politisk journalist på Svenska Dagbladet – en tidning som beskriver sig som "obunden konservativ" men som på senare tid har fått kritik för sina vänsterextrema rekryteringar.

Veckan efter händelsen beskrev Vanhainen i en artikel på vänstersajten Nyheter24 hur hon "trots viss tvekan bestämde sig för att protestera mot att Jimmie Åkesson höll tal i Uppsala".

"Är det verkligen rätt att hindra politiker från att tala offentligt? Nedan följer mitt resonemang om varför jag slutligen gick dit", skrev den idag 26-åriga journalisten.

"Enade på torgen kan vi tillsammans krossa rasismen", konstaterade hon.

I samband med torgmötet insåg Vanhainen att det inte spelar någon roll "vilka moraliska argument man använder som invändning mot sådana aktioner".

"[D]et är finrumspolitik förunnat de som redan har en mikrofon att prata i. Men för oss vanliga människor finns ingen förstärkare, vi måste skrika så högt vi kan för att höras", konstaterade hon.

Ida Vanhainen beskriver sig på sin blogg som "socialist, feminist, Palestinavän", men hävdar i debattartikeln i Nyheter24 att hon trots allt inte är vänsterextremist.

"Att öppet manifestera sitt motstånd mot den växande rasismen i vårt land kommer för mig aldrig vara en fråga om vänsterextremism, det är en fråga om civilkurage."

Hon går inte så långt som att öppet förespråka fysiskt politiskt våld men "uppmuntrar däremot folk att respektera varandras kampformer".

"Jag vill kunna berätta för mina framtida barn om vårat motstånd mot den dåvarande rasismen, inte om hur vi diskuterade oss fram till att det nog var bättre att tysta sitta i vårat torn av politisk korrekthet."

På Svenska Dagbladet skriver Ida Vanhainen nu politiska nyhetsartiklar inför riksdagsvalet. Bland annat rapporterade hon i samband med Pride tidigare i augusti om hur partiledarna var "överens om att SD är homofobiskt".

Vanhainen har inte gått att nå via telefon. I ett mejl till Fria Tider uppger hon dock att hon skrev artikeln på Nyheter24 "i egenskap av privatperson" och att diskussionen om artikeln alltså inte hör hemma på hennes jobbmejl på SvD.

"Hur som helst, jag har inte personligen fört oväsen på något politiskt möte då jag nu, liksom 2014, anser att det är odemokratiskt att förhindra folk från att tala. Något som faktiskt också framgår av den text jag som student skrev för fyra år sedan", hävdar 26-åringen.

Hon påstår också att hon bara gick till torgmötet för att "ta foton" – trots att det framgår tydligt av Nyheter24-debattartikeln att hon var där för att "protestera" och att hon hyllade den vänsterextrema aktionen.

"Eftersom du verkar intresserar dig för vad jag som privatperson pysslade med för fyra år sedan så kan jag upplysa dig om att jag gick till mynttorget i Uppsala för att ta foton på folkmassan, alltså privat, då foto är något som jag gillar att göra på min fritid. För att kunna ta fotona var jag tvungen att gå bort från folkmassan och kliva upp på en närliggande parkbänk och timmen spenderades därav i tysthet från min sida", skriver Ida Vanhainen i sitt mejl.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

117 nya dödsfall och 17.600 nya smittade

Ingen hejd på covid-19. Dödstalet snart uppe i 7.000 personer.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.