Svenska forskare: Invandringen leder till "allvarliga negativa miljöeffekter"

Publicerad 17 mars 2018 kl 17.20

Inrikes. Invandringen får betydande konsekvenser i samhället, inte minst höga ekonomiska kostnader. Men en påverkan som inte tidigare tagits med i beräkningen är miljöeffekterna. Det skriver en rad svenska forskare och professurer på SvD Debatt. De menar att den höga invandring som Sverige haft de senaste åren kommer orsaka allvarliga negativa miljöeffekter.

Gilla artikeln på Facebook

Miljöpartiet är ett att Sveriges mest invandringsliberala partier, trots att invandringen sliter på miljön. Mer än vad många kanske tror.

Miljöskäl talar för en betydligt mer begränsad invandring, påpekar nu flera svenska forskare och professorer i en artikel på SvD Debatt.

Enligt artikelförfattarna har tidigare forskning inte redovisat miljökonsekvenserna för den invandrings- och befolkningspolitik som bedrivits.

"Viktiga perspektiv saknas i debatten om migration och invandring. Ett lands befolkningspolitik får stora konsekvenser för miljöfrågor som konsumtion, resursförbrukning, utsläpp av växthusgaser och exploatering av natur", skriver de.

Forskarna menar att den stora invandring som Sverige haft de senaste cirka 15 åren kommer få "allvarliga negativa miljöeffekter". Med invandringen så ökar konsumtionen på flera sätt och därmed blir också konsekvenserna för miljön större, bland annat genom ökade utsläpp av växthusgaser. Dessutom minskar grönytor och produktiv åkermark i städerna och i tätorterna.

Författarna påpekar att Sverige behöver minst 80.000 nya bostäder per år. Enligt Boverkets prognos väntas nämligen ytterligare 100.000 fler invånare årligen "under överskådlig tid, drivet av migration".

Om inte invandringen minskar kraftigt motverkas hela den klimatpolitik som den rödgröna regeringen samtidigt påstår sig bedriva, skriver forskarna. De förespråkar ett alternativ där invandringen ligger på maximalt ungefär 25.000 personer per år, en siffra långt under det antal invandrare som Sverige har tagit emot de senaste åren.

Enligt forskarna bör svenska folket informeras om hur invandringen påverkar miljön, och vilka alternativ som finns i frågan.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Carl Philip och Sofia har covid-19

Kungahuset bekräftar. "Prinsparet uppvisar lättare influensasymptom, men mår efter omständigheterna väl."0 

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0