Svenska forskare: Invandringen leder till "allvarliga negativa miljöeffekter"

Publicerad 17 mars 2018 kl 17.20

Inrikes. Invandringen får betydande konsekvenser i samhället, inte minst höga ekonomiska kostnader. Men en påverkan som inte tidigare tagits med i beräkningen är miljöeffekterna. Det skriver en rad svenska forskare och professurer på SvD Debatt. De menar att den höga invandring som Sverige haft de senaste åren kommer orsaka allvarliga negativa miljöeffekter.

Gilla artikeln på Facebook

Miljöpartiet är ett att Sveriges mest invandringsliberala partier, trots att invandringen sliter på miljön. Mer än vad många kanske tror.

Miljöskäl talar för en betydligt mer begränsad invandring, påpekar nu flera svenska forskare och professorer i en artikel på SvD Debatt.

Enligt artikelförfattarna har tidigare forskning inte redovisat miljökonsekvenserna för den invandrings- och befolkningspolitik som bedrivits.

"Viktiga perspektiv saknas i debatten om migration och invandring. Ett lands befolkningspolitik får stora konsekvenser för miljöfrågor som konsumtion, resursförbrukning, utsläpp av växthusgaser och exploatering av natur", skriver de.

Forskarna menar att den stora invandring som Sverige haft de senaste cirka 15 åren kommer få "allvarliga negativa miljöeffekter". Med invandringen så ökar konsumtionen på flera sätt och därmed blir också konsekvenserna för miljön större, bland annat genom ökade utsläpp av växthusgaser. Dessutom minskar grönytor och produktiv åkermark i städerna och i tätorterna.

Författarna påpekar att Sverige behöver minst 80.000 nya bostäder per år. Enligt Boverkets prognos väntas nämligen ytterligare 100.000 fler invånare årligen "under överskådlig tid, drivet av migration".

Om inte invandringen minskar kraftigt motverkas hela den klimatpolitik som den rödgröna regeringen samtidigt påstår sig bedriva, skriver forskarna. De förespråkar ett alternativ där invandringen ligger på maximalt ungefär 25.000 personer per år, en siffra långt under det antal invandrare som Sverige har tagit emot de senaste åren.

Enligt forskarna bör svenska folket informeras om hur invandringen påverkar miljön, och vilka alternativ som finns i frågan.


Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0