Sverige rustar

Svenska satelliter ska kunna skjutas upp från Kiruna

Publicerad 7 oktober 2021 kl 13.51

Inrikes. Från rymdbasen Esrange utanför Kiruna ska Sverige snart ha kapacitet att skjuta upp egna satelliter i omloppsbana, rapporterar P4 Norrbotten.

Gilla artikeln på Facebook

Europa saknar idag förmåga att skjuta upp satelliter från europeisk mark. Sverige kommer nu att ingå i liten exklusiv klubb av ett drygt tiotal länder i världen som har egen satellitförmåga – det vill säga möjligheten att självständigt skjuta upp satelliter i omloppsbana runt jordklotet.

Landet kommer nu att kraftigt utveckla sin egen rymdbas Esrange. Basen kom till på 60-talet som ett resultat av rymdkapplöpningen och sedan 1966 har nästan 600 raketer skjutits upp från basen, huvudsakligen för forskningsändamål.

Satsningen på att nu kunna skjuta upp egna satelliter finansieras inte av EU, utan genom ett låneavtal på 120 miljoner kronor genom det statliga rymdbolaget SSC och Nordiska investeringsbanken.

– Med den här finansieringen kommer vi så långt att vi kan skjuta upp satelliter i omloppsbana, säger Philip Påhlsson, projektledare för New Esrange, till radion.

Enligt honom kommer de första satelliterna att skickas upp från rymdbasen nästa sommar.

– Vi får en grundläggande förmåga på plats med hjälp av det besked vi har fått nu. Sedan finns det ytterligare potential att utveckla det här, säger Philip Påhlsson till P4.

En första investering gjordes av regeringen redan 2018 då 60 miljoner kronor avsattes till testverksamheten som nu har etablerats.

– Under de första 50 åren av rymdteknologin har Europa varit lite i bakvattnet av utvecklingen. Nu satsar både EU och den europeiska rymdorganisationen ESA (European Space Agency) hårt, och Sverige kan kliva ut på den globala rymdscenen genom vår toppmoderna rymdbas Esrange, sade Stefan Gustafsson, strategichef SSC, då.

Satellituppskjutning kan förutom militära ändamål användas för att samla in information om jorden, atmosfären och haven som hjälpmedel för att kunna övervaka miljön och vädret, skogsavverkning och skogsbränder.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.