DYR HISTORIA: Den brittiska storstadspolisen Met har bevakat Ecuadors ambassad dygnet runt sedan 2012.

Svenskar kan få betala för Assange

  • Poliser vid Ecuadors ambassad har nu kostat 62 miljoner
  • Assange jagas av Sverige: Har beviljats asyl i Ecuador
  • Nytt förslag i polisnämnden i London: Låt Sverige betala
Publicerad 26 april 2014 kl 14.00

Lag & Rätt. Sveriges kritiserade beslut om att utfärda en europeisk arresteringsorder mot Julian Assange och därefter vägra förhöra honom på plats i London har hittills kostat de brittiska skattebetalarna över 66 miljoner kronor, skriver Daily Mail. Nu överväger brittiska beslutsfattare att låta Sverige stå för notan.

Gilla artikeln på Facebook

Bevakningen av Ecuadors ambassad i London där Julian Assange har befunnit sig i asyl har nu kostat de brittiska skattebetalarna över 66 miljoner svenska kronor, framkom det i dag. Den brittiska storstadspolisen Met har stått utanför byggnaden i Londonstadsdelen Knightsbridge sedan Wikileaks-grundaren tog sin tillflykt dit i juni 2012.  Sedan dess har bevakningen av byggnaden kostat 11 000 brittiska pund – närmare 120 000 kronor – per dag.

Den 42-årige IT-entreprenören är efterlyst i Sverige misstänkt för påstådda sexuella övergrepp mot två feministiska aktivister i Stockholm under 2010. Nu har han bott på ambassaden i London i nästan två år eftersom han fruktar att han kommer att utlämnas till USA om han överförs till Sverige. Assange har gjort Vita huset rasande genom att släppa tusentals dokument som visar hur den amerikanska regeringen genom sina diplomater utövar ett stort hemligt inflytande över många av världens regeringar.

Minst en polis står alltid på trappan och en annan frågar besökare som lämnar ambassaden om de är Assange i förklädnad.

Från polishögkvarteret Scotland Yard bekräftar man för Daily Mail att detta har kostat de brittiska skattebetalarna motsvarande 62 miljoner kronor hittills. Enligt Daily Mail har polisnämndens vice ordförande Jenny Jones nu valt att offentligt kritisera satsningen, som hon menar är "skrattretande" när det kommer till kostnadssidan.

– Det här är totalt vansinne. Jag har frågat Met om kostnaderna eftersom det är tydligt att skattebetalarna i London får betala detta som en form av nettokostnaderna för polisväsendet, säger Jones.

– Det är helt galet när vi samtidigt måste kämpa för att kunna upprätthålla en allmän polisiär närvaro.

Hon betonar att det som Wikileaks har gjort var väldigt värdefullt men säger samtidigt att det är viktigt att ingen kan välja att komma undan en rättslig prövning. Men om någon ska betala så är det inte de brittiska utan de svenska skattebetalarna.

– Någon annan måste betala – och det är de svenska myndigheterna – för annars måste vi dra oss tillbaka och sluta bevaka ambassaden. Så befängt är det, konstaterar Jenny Jones.

Om ingen lösning kan nås kommer Julan Assange att tvingas stanna på ambassaden till den 13 augusti 2030, då brottet preskriberas enligt svensk rätt.

Den tidigare kammaråklagaren Rolf Hillegren har föreslagit att riksåklagaren på eget initiativ bör gå in och upphäva beslutet om återuppta utredningen mot Julian Assange. Enligt Hillegren kan staten ersätta kvinnorna med ett frivilligt skadestånd, inte minst på grund av den publicitetsskada som hanteringen av fallet har orsakat dem.

"Dessutom skulle Sverige genom ett sådant agerande rädda ansiktet på Storbritannien som i viss mån bidragit till den bisarra situationen genom att göra det möjligt för Assange att fly till Ecuadors ambassad. Och Assange skulle kunna lämna ambassaden som en fri man och slippa att tillbringa de närmaste 27 åren där", skrev Rolf Hillegren i Svenska Dagbladet i januari.

Artikeln är rättad.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.