Stabila eller ökande stammar av stora växtätare såsom älg, hjort och vildsvin ger stora mängder kött varje år. Nu har forskare vid SLU och Umeå universitet genomfört en vetenskaplig brevundersökning som visar vad viltkött betyder för svenskar i olika delar av landet.
– Det vi äter oftast är älgkött, och därefter följer kött från rådjur och vildsvin. Hela 59 procent av befolkningen äter älgkött varje år, medan siffrorna för rådjurs- och vildsvinskött är 40 respektive 33 procent, säger forskaren Per E Ljung under en presentation i Almedalen.
När det gäller konsumtion visade det sig att 22 procent av svenskarna har viltkött på menyn varje månad, och att det finns en tydlig nord-sydlig skillnad.
I Jämtlands län och Norrbottens län anger 62 respektive 57 procent av svenskarna att de äter viltkött minst varje månad.
Lägst konsumtion i de åtta undersökta länen har Stockholm, där 16 procent äter viltkött varje månad.