Ädelmetallerna

Guldet på högsta kursen någonsin

Publicerad 28 mars 2024 kl 18.00

Ekonomi. Guldet steg som väntat att till nya rekordnivåer på torsdagen och nådde under kvällen svensk tid ett världsmarknadspris (spot) på 2225,50 dollar per troyuns – det högsta någonsin.

Dela artikeln

Även i svenska kronor slog guldpriset ett rejält rekord när den gula metallens kursrally sammanföll med en bottennotering för den svenska kronan.

Den krisande valutan föll mot både dollarn och euron på torsdagen när omvärlden reagerade på Riksbankens uttalanden om en sänkt ränta redan i år, trots den ihållande svenska inflationen och den belånade svenska allmänheten, som anses ha exponerat sig för stora risker på sin nationella bostadsmarknad.

Som mest kostade ett troyuns guld 23.764 kronor på torsdagen, vilket var en bra bit över det tidigare prisrekordet på 23.000 kronor från den 21 mars i år.

Bakom guldets uppgång ligger en ökad efterfrågan från centralbanker i den icke USA-kontrollerade delen av världen, som säljer dollar och köper guld i jakt på tillgångar som inte kontrolleras av den amerikanska staten.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.