Ädelmetallerna

Skenande guldpris fortsatte upp

Publicerad 21 mars 2024 kl 07.15

Ekonomi. Guldpriset fortsatte som väntat att stiga under veckan och nådde på onsdagskvällen den nya rekordnivån 2.223 dollar per troyuns.

Dela artikeln

Prisrekordet slogs även i svenska kronor när ett troyuns av den gula metallen för första gången handlades för över 23.000 kronor vid samma tid.

Bakgrunden är bland annat en ökad efterfrågan från centralbanker, som försöker diversifiera sina reserver bort från den amerikanska dollarn.

"Om ett land inte har goda relationer med USA, kan ägande av guld vara ett sätt att undvika att deras reservtillgångar beslagtas, som för Ryssland", konstaterade nyligen Bloombergs makrostrateg Simon White i en analys.

Under sista kvartalet 2023 köpte centralbanker totalt 229 ton guld. Kina, Tyskland och Turkiet har varit de största statliga köparna av guld under de senaste sex månaderna.

Den svenska Riksbanken anser sig för egen del ha kontroll över 126 ton svenskt guld, men 90 procent av detta är av någon anledning lagrat utomlands.

I Tyskland visade det sig år 2012 att landets guldreserv, som till stora delar förvaras hos den gamla ockupationsmakten USA, inte hade inventerats. Tyskland valde då att begära hem delar av sin guldreserv.

Efter den händelsen bjöd Riksbanken in journalister för att "bevisa" att Sveriges guld fanns kvar i svensk ägo. De bevis som publicerades bestod dock bara av fotografier där dåvarande riksbankschefen Stefan Ingves poserade med tre guldtackor, vilket inte övertygade alla om att Sveriges guldreserv är intakt.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.