Trendbrott för bostadspriserna

Publicerad 9 mars 2024 kl 10.13

Ekonomi. Under februari steg både villapriserna och bostadsrättspriserna för första gången sedan augusti förra året. Dessutom ökade antalet bostadsförsäljningar i nästan hela landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Dela artikeln

– Vår prognos visar att konjunkturen mjuklandar och räntorna sjunker, vilket får effekten att bostadspriserna fortsätter stiga några procent fram till årsskiftet. Det är en vändning vi ser nu men det kommer inte bli någon våryra med kraftigt stigande bostadspriser eftersom många svenskar fortfarande har en hårt pressad privatekonomi, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

För första gången sedan i augusti ökade villapriserna i Sverige den senaste månaden – upp 0,5 procent. I Stor-Göteborg steg villapriserna mest den senaste månaden med en ökning på hela 1,6 procent. I Stor-Stockholm ökade priserna med 0,9 procent i februari och Stor-Malmö visar en uppgång med 0,7 procent. I riket som helhet har villapriserna det senaste året sjunkit med 0,5 procent. Det senaste kvartalet har antalet villaförsäljningar nu ökat i 20 av 21 län, jämfört med samma period förra året.

– Utbudet av bostäder till salu är rekordstort, men samtidigt ökar nu antalet försäljningar. I takt med att räntorna sjunker bedömer vi att köpare och säljare får allt lättare att mötas prismässigt och att betydligt fler bostäder kommer att byta ägare i år än förra året, säger Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

Bostadsrättspriserna i Sverige ökade med 0,4 procent under månaden som gick. I centrala Stockholm lyfte priserna rejält med en uppgång på 1,3 procent, medan de steg med 0,5 procent i Stor-Stockholm. Bostadsrättspriserna i centrala Göteborg ökade med 0,3 procent i februari och med 0,2 procent i centrala Malmö. I Stor-Göteborg steg bostadsrättspriserna med 0,1 procent. Stor-Malmö är den enda av storstadsregionerna där bostadsrättspriserna minskade den gångna månaden – ned 1,1 procent. I riket som helhet har bostadsrättspriserna nu ökat med 1,6 procent på årsbasis.

Antalet villaförsäljningar fortsätter att stiga och under de senaste tre månaderna såldes 13 procent fler villor jämfört med samma period förra året. Även bostadsrättsförsäljningarna i landet ökade på tremånadersbasis, totalt 7 procent fler bostadsrätter såldes än för ett år sedan.

– Vi ser början till ett trendbrott på villamarknaden i flera mellanstora städer, som Norrköping, Karlstad och Umeå, där allt fler nu vågar ta steget att flytta. Stockholm och Göteborg bromsas fortfarande upp av höga bostadspriser i kombination med höga räntor, även om antalet besökare på många visningar nu är betydligt fler jämfört med i höstas, säger Marcus Svanberg.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.