Bostadsbubblan

Svenskarna: Politikerna skapade cirkusen på bostadsmarknaden

Publicerad 25 oktober 2016 kl 14.26

Ekonomi. Obefintligt nybyggande, låg omsättning, brist på bostäder, höga och stigande bostadspriser, skenande skuldsättning och ingen möjlighet att få tag i hyreslägenheter utan svarthandel eller olagliga andrahandsuthyrningar. Det är politikerna och staten som bär ansvaret för situationen på den svenska bostadsmarknaden, anser de flesta svenskar enligt en mätning som SBAB har gjort.

Dela artikeln

SBAB har sammanställt 1 049 personers svar på frågor om bostadsmarknaden. Bland annat om de upplever att de kan påverka sin bostadssituation och om de tror att förutsättningarna för att kunna påverka kommer att förbättras de kommande tre åren. SBAB frågade också om vem som bär ansvaret för att bostadsmarknaden ser ut som den gör just nu.

En majoritet upplever att de kan påverka sin bostadssituation, men de unga i åldern 20 till 29 har en mer pessimistisk uppfattning. De ungas uppfattning om sin bristande förmåga att påverka boendesituationen speglar verkligheten med höga krav och priser, och en ökad brist på hyresrätter, enligt SBAB:s bedömare.

– I åldern 40 till 55 år begränsas kanske din möjlighet att påverka boendesituationen av dina egna krav, boendet måste ha en speciell storlek och gärna ligga i ett område där barnen redan rotat sig. Och de i 50 plusåldern begränsas möjligen av hemmavarande vuxna barn, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressutskick.

Även om dagens unga ofta saknar ett eget hem är de den mest hoppfulla gruppen inför framtiden.

– Att de yngsta, som har det tuffast, är de mest hoppfulla är lite ironiskt. Jag tänker att de yngsta är hoppfulla för att de tänker att det inte kan bli värre. Det måste till åtgärder för att möta de ungas förhoppningar och framför allt måste de beredas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. Det är förödande om en hel generation sviks på bostadsmarknaden, säger Claudia Wörmann.

Staten och politikerna ansvariga
På den svenska bostadsmarknaden finns problem i form av lågt bostadsbyggande, låg omsättning i bostadsbeståndet, brist på bostäder, höga och stigande bostadspriser, stigande skuldsättning bland hushållen, svårigheten att få tag på hyreslägenheter, svarthandel med hyreskontrakt och olagliga andrahandsuthyrningar.

76 procent anser att politikerna bär ansvaret för situationen, medan 72 nämner staten. Endast 18 procent skyller situationen på fastighetsmäklarna och 25 procent menar att bankerna bär ansvaret.

– Politikerna och staten bär ansvaret. Och politikerna ingår ju i staten så det är verkligen ingen tvekan om uppfattningen om vem som är ansvarig för hur bostadsmarknaden ser ut, säger Claudia Wörmann.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.