Sverige emot tobinskatt

Publicerad 7 november 2014 kl 13.13

Ekonomi. Ett svenskt deltagande i euroländernas finansiella transaktionsskatt är inte aktuellt, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. I stället föreslår regeringen en höjd skatt på svenska pensionärer och en fortsatt hög skatt på arbete.

Gilla artikeln på Facebook

Finansminister Magdalena Andersson gav beskedet om att Sverige inte ansluter sig till den planerade tobinskatten inför fredagens möte med EU:s ekofinråd.

Många socialdemokrater i EU stöder en skatt på finansiella transaktioner. Men i Sverige, där socialdemokraterna länge har haft starka band till internationella finansfamiljer såsom Wallenberg, är någon sådan skatt inte aktuell.

Istället föreslår regeringen en höjd skatt på pensionärer.

Magdalena Andersson har tidigare försvarat det beslutet, som går ut på att återinföra den så kallade den särskilda löneskatten för personer över 65, med att regeringen måste "få in resurser".

– Givet det mycket allvarliga läget vi har i statsfinanserna och stora behov av att genomföra reformer så har vi gjort bedömningen att man kan göra en mindre justering just på den särskilda löneskatten för äldre, sade Magdalena Andersson tidigare till Veckans Affärer.

Förutom den särskilda pensionärsskatten överväger regeringen att låta svenska banker betala tillbaka en del av de bidrag de fått under finanskrisen, genom en riktad skatt. Det förslaget har stöd av Sverigedemokraterna.


Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Inflationstakten: 1,5 procent enligt KPIF. Även enligt det gamla KPI-måttet är inflationen långt under 2 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Ekonomi

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Rekordtomt på svenska sparkonton

Sparandet på bankkonton det lägsta på fem år.. Samtidigt närmar sig lånen 4,5 miljarder kronor.0 

HSB: Gör det lättare för unga att skuldsätta sig

S-märkte Anders Lago presenterade nya krav från HSB.. Avskaffat amorteringskrav, uppluckrat bolånetak och lägre "kvar att leva på"-krav från bankerna, är hans förslag för unga.0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0