Sverige emot tobinskatt

Publicerad 7 november 2014 kl 13.13

Ekonomi. Ett svenskt deltagande i euroländernas finansiella transaktionsskatt är inte aktuellt, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. I stället föreslår regeringen en höjd skatt på svenska pensionärer och en fortsatt hög skatt på arbete.

Gilla artikeln på Facebook

Finansminister Magdalena Andersson gav beskedet om att Sverige inte ansluter sig till den planerade tobinskatten inför fredagens möte med EU:s ekofinråd.

Många socialdemokrater i EU stöder en skatt på finansiella transaktioner. Men i Sverige, där socialdemokraterna länge har haft starka band till internationella finansfamiljer såsom Wallenberg, är någon sådan skatt inte aktuell.

Istället föreslår regeringen en höjd skatt på pensionärer.

Magdalena Andersson har tidigare försvarat det beslutet, som går ut på att återinföra den så kallade den särskilda löneskatten för personer över 65, med att regeringen måste "få in resurser".

– Givet det mycket allvarliga läget vi har i statsfinanserna och stora behov av att genomföra reformer så har vi gjort bedömningen att man kan göra en mindre justering just på den särskilda löneskatten för äldre, sade Magdalena Andersson tidigare till Veckans Affärer.

Förutom den särskilda pensionärsskatten överväger regeringen att låta svenska banker betala tillbaka en del av de bidrag de fått under finanskrisen, genom en riktad skatt. Det förslaget har stöd av Sverigedemokraterna.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Ekonomi

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Sidor

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0