Utrikesdepartementet kallade klockan fem i eftermiddag till presskonferens med anledning av "översynen av Västsaharapolitiken".
– Frågan om Västsahara utgör en avkoloniseringsfråga i FN samt står på säkerhetsrådets dagordning, säger utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande.
– Regeringen stödjer FN:s arbete som syftar till att finna en rättvis, ömsesidigt godtagbar förhandlingslösning där västsahariernas rätt till självbestämmande tillfredsställs. Vi välkomnar att FN:s generalsekreterare nu tar nya initiativ för att hitta en lösning på konflikten och ger fullt stöd till det arbete som utförs av FN-sändebudet för Västsahara, Christopher Ross
Större delen av Västsahara är sedan 1975, då Spanien drog sig tillbaka från regionen, i praktiken under marockansk kontroll. Efter att Marocko tog kontroll över Västsahara inledde rebellgruppen Polisario ett gerillakrig mot Marocko för att tvinga bort marockanska trupper från Västsahara och för att etablera en självständig stat.
Under 80-talet började Marocko bygga en gigantisk 270 mil lång minerad sandbarriär i öknen för att hålla Polisarios gerillasoldater borta. Sedan barriären byggts klart har Marocko i praktiken kontrollerat de nordvästra två tredjedelarna av landet med kustremsan medan Polisario utropat en egen stat på den återstående tredjedelen som till största delen består av obebodd öken. Sedan 1991 råder det vapenvila mellan gerillan och Marocko.