Sverige ska döpa stjärna: "Borde få namnet Greta"

Publicerad 12 juni 2019 kl 15.32

Inrikes. Sverige har fått i uppdrag att namnge en stjärna och en planet som kretsar kring den.
"Stjärnan borde få namnet Greta, planeten kanske hopp?" skriver energiminister Anders Ygeman (S).

Gilla artikeln på Facebook

I samband med att den internationella astronomiska unionen fyller 100 år har ett 70-tal länder anmält sig för att få chansen att döpa ett eget planetsystem. Länderna ska nu organisera nationella kampanjer som ger allmänheten möjlighet att rösta om namnen.

Sverige har tilldelats planeten som idag går under beteckningen HD 102956 b. Planeten är en så kallad het Jupiter med en omloppsperiod på 6,5 dagar runt en stjärna som är något tyngre och större än solen. Systemet ligger cirka 400 ljusår bort i stjärnbilden Stora björnen. Planeten upptäcktes 2010 med hjälp av Keckteleskopet på Hawaii av ett forskarteam som leddes av den amerikanske astronomen John Johnson.

Genom ett webbformulär har svenskar nu möjlighet att lämna förslag på vad både planeten och stjärnan ska heta.

Ett förslag har redan kommit, från energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

"Stjärnan borde få namnet Greta, planeten kanske hopp? Så får hoppet kretsa kring stjärnan Greta som en påminnelse om vad som behöver göras för vår planets överlevnad. Få svenskar har bidragit så mycket till hopp och framtidstro som Greta Thunberg", skriver S-toppen på Twitter.

Ygemans kommentar har skapat munterhet och förvirring på den sociala medieplattformen. Flera användare frågar sig om S-politikerns konto kan ha kapats eller om det verkligen stämmer att en minister uttrycker sig på detta sätt.

"Är du seriös Anders Ygeman? Minister o ansvarig för energipolitiken. Har du inga egna idéer?" svarar exempelvis den S-märkta historikern och debattören Lotta Gröning.

"Ha ha. Jag trodde det var satir. Men det var en svensk clownminister. Vilket land!" skriver signaturen "Gussmann".


M efter Reinfeldt

Från öppna hjärtan till bidragstak. Riksdagsmannen berättar för Fria Tider Plus om Moderaternas långa och svåra väg tillbaka till verkligheten.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ännu en brandattack mot kyrkan i Tensta

Andra angreppet mot 1100-talskyrkan på några dagar. "Jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.