Sveriges första Nato-toppmöte som medlem

Publicerad 9 juli 2024 kl 07.46

Inrikes. Den 9–11 juli samlas Natos 32 medlemsländer för ett toppmöte i Washington DC. Toppmötet är det första som Sverige deltar i som fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

Dela artikeln

Sverige representeras av statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson.

– Sverige deltar nu fullt ut i Nato. Som medlem är Sverige säkrare. I kraft av vår geografi och militära spetsförmågor bidrar vi till att göra Nato starkare, utvecklingen i vårt närområde mer förutsägbar och våra grannländer tryggare, säger statsminister Ulf Kristersson i ett uttalande.

Vid toppmötet kommer ledarna diskutera den fortsatta utvecklingen av Natos avskräckning och försvar. Mötet kommer även handla om partnerskapssamarbeten och alliansens långsiktiga stöd till Ukraina.

– Sverige står fullt ut bakom alliansens uttalanden om att Ukrainas framtid är i Nato. Vi är tydliga med att stöd till Ukraina är vår tids ödesfråga och att vårt stöd består så länge som det behövs, säger Ulf Kristersson.

I samband med toppmötet uppmärksammas även Natos 75-årsjubileum.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.