Sveriges kulturminister vägrar säga om det finns en svensk kultur

Publicerad 17 februari 2022 kl 17.55

Inrikes. I riksdagen idag kunde kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)​​ inte svara på en direkt fråga om hon anser att det finns någon svensk kultur. Nu krävs ministern på svar av en SD-ledamot.

Dela artikeln

Det var i en frågestund i riksdagen på torsdagen som moderaten Kristina Axén Olin bad kulturminister Jeanette Gustafsdotter att beskriva vad hon anser att kultur är.

Men istället för att svara på frågan började Jeanette Gustafsdotter läsa upp ett förberett svar om "hat och hot", som hon anser hota "det demokratiska samtalet".

Då preciserade Kristina Axén Olin sin fråga:

– Jag tycker inte att jag fick svar på min fråga om vad kulturministern anser vara kultur. Men jag kan snäva in det lite mer och fråga: Anser kulturministern att det finns något som är svensk kultur, och vad är det?

Då svarade Jeanette Gustafsdotter så här:

– Det finns någonting som heter kultur i Sverige. Det är det absolut viktigaste för mig. Och det ska finnas kultur över hela landet för alla, oavsett bakgrund. Det är a och o. Vi ska inte ha demokratiska samtal som dränks av hat och hot.

En av dem som reagerar på ordväxlingen är Sverigedemokraternas riksdagsman Tobias Andersson. I en skriftlig fråga till Jeanette Gustafsdotter skriver han:

"Det borde inte vara kontroversiellt för Sveriges kulturminister att konstatera att det finns svensk kultur och åtminstone ge ett par exempel på denna. Frågan är annars vilken kultur som Sveriges kulturminister ska arbeta med och kring?"

Han ställer följande fråga till S-ministern:

"Är det kulturministerns uppfattning att det finns en svensk kultur, samt hur avser kulturministern verka för att värna om denna?"


Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.