SVT får kritik för dubbla måttstockar

Publicerad 2 februari 2020 kl 11.01

Media. SVT anklagas återigen för dubbelmoral när det gäller namnpubliceringar av politiker som misstänks för brott. Detta efter att den skattefinansierade tv-jätten publicerat namn och bild på en lokal SD-politiker som åtalas för att ha odlat cannabis – samtidigt som man mörkar att en S-politiker har häktats för att ha skjutit ihjäl en kvinna.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den populära Facebookgruppen "I allmänhetens tjänst", som granskar public service påstådda oberoende, som uppmärksammar de två aktuella exemplen.

SVT Nyheter rapporterade i fredags att en "Sollefteåbo i 40-årsåldern" har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord. Den mördade kvinnan hittades ihjälskjuten i ett samhälle i Sollefteå kommun på torsdagen.

Det som SVT inte nämner i sin rapportering är att den misstänkte mördaren är socialdemokratisk politiker i en kommun i norra Sverige, vilket Nyheter Idag har rapporterat om. S-politikern är en iransk medborgare som kom till Sverige som gäststudent 2007, enligt nättidningen.

I ett annat fall valde SVT att publicera namn och bild på en SD-politiker i Södertälje som ställts inför rätta misstänkt för att ha odlat cannabis.

"Varför publicerar ni namn och bild på SD-politikern men inte på S-politikern, SVT? Ni nämner inte ens att det är en politiker som häktats. Än mindre att det handlar om en S-politiker. Är det partitillhörighet som avgör?" frågar "I allmänhetens tjänst" i sitt uppmärksammade inlägg.

Facebookgruppen hänvisar till att det enligt SVT:s egna riktlinjer finns anledning till namn- och bildpublicering om personen som "dömts eller på starka grunder misstänks är en offentlig person som en politiker, VD eller annan person i ansvarsposition".

"I allmänhetens tjänst" listar också en rad andra exempel där man kan misstänka att SVT har använt sig av dubbla måttstockar vid namnpubliceringar.

"SVT publicerar namn och bild på vd som hånar feminism & kommunism – anonymiserar efterlysta människosmugglare", "SVT publicerar namn och bild på sexköpsfrikänd SD-politiker – anonymiserar dömda terrorister" och "SVT publicerar namn på fd M-politiker dömd för grovt bedrägeri – anonymiserar fd C-politiker dömd för samma brott" är några exempel.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.