"INTE POSITIVT": På senare år har flera länders fria val gjort att vänstern förlorat makten. Nu hävdar SVT att "nivån av demokrati" är den lägsta i världen sedan Sovjet – eftersom fler än någonsin får rösta.

SVT: Hot mot demokratin att folk får rösta

Publicerad 22 januari 2024 kl 08.02

Utrikes. Att fler länder än någonsin tillåter allmänna val är ett hot mot demokratin, rapporterar statliga SVT. Det förekommer nämligen att folk röstar fel, enligt tv-jätten, vars budskap är att demokrati inte bara handlar om att folk ska få välja sina ledare utan även om något annat.
– Att få rätt politiska ledare på plats, förklarar SVT:s expert Gunilla Reischl.

Dela artikeln

"Aldrig någonsin i historien har så många människor haft möjlighet att rösta i olika val som under 2024. Men att halva jorden håller val behöver inte bara vara positivt för demokratins utveckling", konstaterar SVT på nyhetsplats.

TV-jätten vänder sig sedan till några experter som får problematisera den klassiska demokrati­definitionen, som säger att demokrati innebär just folkstyre med fria och hemliga val.

Ändrad definition
På senare år har medier och myndigheter inom EU och USA antagit en annan, mer modern, demokratidefinition. Enligt denna innebär inte demokrati att en befolkning röstar fram sina ledare i allmänna val utan befolkningen måste också rösta på liberala eller socialistiska partier för att länderna ska räknas som demokratier.

Enligt detta synsätt räknas inte exempelvis Ungern som en demokrati, eftersom regeringspartiet där vare sig är socialistiskt eller liberalt, bara folkvalt. Förra året röstade EU-parlamentet därför igenom en resolution som slår fast att Ungern inte är en demokrati utan en "hybridregim", trots att landet till skillnad från Sverige aldrig har anklagats för att sakna fria och hemliga val.

Även SVT har nu slutat att kalla demokratier för demokratier och använder istället formuleringen "länder med val" för att inkludera även de demokratier där befolkningen röstar höger.

"Halva jordens befolkning bor i år i länder med val", konstaterar reportern Oscar Gyllander i SVT-inslaget på söndagen, där budskapet är att den rekordhöga nivån av folkstyre i världen i själva verket innebär att demokratin är på tillbakagång.

Tillbaka till Sovjet
Trots att fler än någonsin lever i länder med val är situationen för "demokratin" nämligen, enligt SVT-inslaget, "tillbaka på samma nivåer som före murens fall". TV-jätten syftar på året 1989, då halva jordens yta behärskades av Sovjetunionen och andra diktaturer.

Nivån av demokrati avgörs nämligen inte av huruvida befolkningen får välja sina ledare eller ej, utan av hur lojal den valda regeringen är med "de globala målen", "arbetet med klimatet" och "omställningen", är budskapet i inslaget. Och då handlar det inte om att befolkningen får välja sina ledare i största allmänhet, utan om något annat.

– Att få rätt politiska ledare på plats, som kan arbeta för omställningen, förklarar Gunilla Reischl, som är vänsterakademiker vid Utrikespolitiska institutet och expert på demokrati i SVT.

Samtidigt rullar SVT hjärtskärande bilder i bakgrunden där utsatta flyktingar ses försöka ta sig över Medelhavet alltmedan oroväckande arkivbilder visas på sådant som Jörg Haider, Berlinmuren och Nigel Farage.


Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.