SVT råkade peka ut romsk aktivist som SD-politiker

Publicerad 20 februari 2024 kl 10.24

Media. SVT klandras av Mediernas etiknämnd, MEN, efter att felaktigt ha pekat ut en romsk man utan partitillhörighet som sverigedemokrat.

Dela artikeln

Programmet "Krisi – en 'romsk domstol'?" sändes i SVT under våren 2023.

Programmet handlade om ”romani kris”, en traditionell domstol för konfliktlösning bland romer. I programmet berättades bland annat om ett möte mellan kommunstyrelsen och Romska rådet i Göteborg som berörde romani kris. På plats utanför mötet intervjuades flera politiker samt företrädare för rådet.

Bland annat intervjuades en ledamot i Romska rådet, och i namnskylten stod det "(SD)" efter romens namn.

Den 5 maj publicerades en uppdaterad version av programmet på SVT Play, där partibeteckningen (SD) tagits bort från mannens namnskylt. Under programbeskrivningen publicerades samtidigt en rättelse: "I en tidigare version av programmet angavs en felaktig partibeteckning på en person. Det är nu ändrat."

Den drabbade romen anmälde själv inslaget. Han konstaterade att SVT hade ändrat och bett om ursäkt men att det inte hade hjälpt, då majoriteten av tittarna såg programmet den första veckan, antingen i SVT:s marksändningar eller på SVT:s sajt.

Den felaktigt återgivna partitillhörigheten har enligt romen "kränkt och skämt ut" honom, både inför både svenskar och romer.

SVT beklagade att anmälaren av misstag fick en partibeteckning i programmet. Filmteamet på plats, som dessförinnan intervjuat företrädare för Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt en företrädare från rådet, som tillhörde Vänsterpartiet, fick enligt SVT felaktigt intrycket av att mannen tillhörde Sverigedemokraterna. När partibeteckningarna skulle kontrolleras mot en lista över närvarande ledamöter stod anmälarens namn på samma rad som en SD-politiker. Reportern läste av misstag fel, hävdar SVT. Efter inspelningen kontrollerade redaktionen uppgifterna om de medverkandes namn och titlar med en kontaktperson från mötet som inte heller reagerade på misstaget.

Den 4 maj fick redaktionen kännedom om den felaktiga partibeteckningen när en annan medverkande i programmet ringde redaktionen. Redaktionen vidtog då åtgärder för att byta ut den felaktiga namnskylten på SVT Play. Samtidigt skickades ett sms till anmälaren där redaktionen bad om ursäkt för misstaget och meddelade att felet snart skulle vara åtgärdat. Tidigt på morgonen den 5 maj låg programmet med rätt namnskylt uppe på SVT Play. I anslutning till programinformationen publicerades också en rättelse. SVT ansåg därmed att tillräckliga åtgärder hade vidtagits för att begränsa publicitetsskadan.

Medieombudsmannens, MO, konstaterar dock att romen "utsatts för en publicitetsskada".

"Det finns inte skäl att tro annat än att den felaktiga återgivna partitillhörigheten är resultatet av ett olyckligt misstag. Det är bra att mediet agerat efter att det fått kännedom om misstaget och försökt ställa saker till rätta. Skadan är dock sådan att mediet inte bör undgå klander", skriver MO i sitt beslut.

Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar SVT för att ha åsidosatt god publicistisk sed.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

112-appen börjar larma om skjutningar och sprängdåd

Anpassas till nya verkligheten. "Hoppas det kan leda till fler tips vid jakten på gärningspersonen."0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.