SVT har låtit skådespelare med hamitiska, kongoida och semitiska drag spela ursprungliga nordbor i första delen av "Historien om Sverige". Men att dessa fenotyper skulle ha förekommit i Norden då saknar vetenskapligt stöd.

SVT:s svarta "första svenskar" hånas i internationella medier

Publicerad 8 november 2023 kl 11.02

Utrikes. SVT:s jättesatsning på svensk historia – där de ursprungliga svenskarna ser ut som araber och afrikaner – har föranlett en rad negativa artiklar i utländska mainstream-medier. Vissa frågar sig om svenskar tror på sin statliga propaganda eller tar den med en nypa salt – som i Sovjet.

Dela artikeln

Historien om Sverige sänds i höst på Sveriges skattefinansierade statliga tv-bolag Sveriges Television AB (SVT) efter nästan tre års produktion. Men redan efter det första avsnittet väcker serien reaktioner utomlands där många menar att produktionen går över gränsen i sin iver att vara politiskt korrekt.

I serien skildras svenska folkets uppkomst som ett resultat av att folkslag som i spelas av araber och afrikaner möttes i det nordiska landet och blandades med varandra. För att motivera detta hänvisar SVT till helt ny forskning som gör gällande att befolkningen i Skandinavien för över 10.000 år sedan tycks ha haft något mörkare hudfärg än vi har idag idag.

"Bakslag för tv-serie om svensk historia med svarta skådespelare" lyder rubriken på en artikel om händelsen som respekterade Newsweek har publicerat i veckan.

Tidskriften skriver:

"Kritik har dock följt projektets gång på grund av att svarta och Mellanöstern-hemmahörande skådespelare lyfts fram i programmets trailers. Vissa hävdar att deras framträdande roll är en del av en revisionistisk historieskrivning som inte följer riktig vetenskap eller historia, och vissa ser det som att man har velat ge en känga åt vita européer av nordisk härkomst".

I läsarkommentarerna frågar sig många hur en sån här produktion egentligen tas emot av svenska folket.

"Tror de verkligen på det här?", undrar en X-användare på den etablissemangs­kritiska organisationen Wall Street Silver.

I kommentarerna är många nyfikna på om det är som i Sovjet i Sverige, där de flesta anses ha förhållit sig skeptiska till den officiella propagandan, men ofta inte sagt så mycket om det.

Newsweeks citerar den tidigare svenske riksdagsmannen Jeff Ahl, som konstaterar att projektet utgör en "fullt pågående historieförfalskning" och är en produkt av att den politiskt korrekta rörelsen har tagit över alla institutioner för så kallad högre utbildning i Sverige.

"Det kulturmarxistiska giftet måste rensas ut från våra 'universitet'. De har förvandlats till propagandafabriker snarare än lärosäten", konstaterar Ahl i en kommentar som återges i Newsweek.

Newsweek hänvisar också till den svenska allmänhetens kommentarer på X, där temat ofta är att den arabisk-afrikanska befolkning som visas upp i programmet "knappast utgör Sveriges förflutna, man kan vara dess framtid".


Nyheter från förstasidan

Skuldsatta dödsbon ökar när fler boomers dör

"Det kan bli en överraskning". Banken har förtur när den belånade generationen går bort.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.