Den här snödrivan utanför kvinnans hus var oskottad när taxiföraren lämnade av henne 40 meter från ytterdörren. Polisen har skottat snön innan bilden togs.

Taxichaufför som lämnade gammal dam att dö i snön frias

Publicerad 12 december 2019 kl 19.24

Inrikes. Under väderförhållanden som åklagaren beskriver som "de värsta" i Västernorrland struntade den arabiske taxiföraren i att hjälpa den sjuka gamla damen fram till dörren, och lämnade henne istället i en snödriva. Dagen efter hittades hon död, men nu frias både taxiföraren och bolaget för dödsfallet, skriver Allehanda.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i februari 2018 som en äldre kvinna med bensjukdomar och svårigheter att gå lämnades av i en snödriva efter en skattefinansierad resa från sjukhuset till sin villa i Härnösandstrakten.

Enligt åklagaren lämnade den irakiske föraren kvinnan ca 40 meter från hennes ytterdörr, trots att det var oskottat mellan den plats där chauffören släppte av henne och dörren. Kvinnan försökte därefter ringa en bekant som inte svarade i sin telefon.

Kvinnans son hittade henne sedan död i snön 15 meter från ytterdörren.

Kammaråklagare Marlene Forsman åtalade taxibolaget och föraren för framkallande av fara för annan. Det är inte bevisat att just kylan orsakat kvinnans död, då hon även var sjuk. Annars hade brottsrubriceringen blivit vållande till annans död, sade åklagaren i samband med åtalet till Aftonbladet.

Taxichauffören, platschefen för taxibolaget och dess ordförande åtalades alla för framkallande av fara för annan, men frias nu av Ångermanlands tingsrätt.

Under rättegången påstod taxichauffören att kvinnan sa att hon inte behövde hjälp, och därför följde inte chauffören henne fram till dörren, enligt honom själv.

Tingsrätten menar att mörkret kan ha gjort att varken han eller kvinnan såg hur mycket snö det var mellan infarten där hon blev avsläppt och fram till ytterdörren. Enligt kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands avtal med taxibolaget är taxichauffören skyldig att hämta och lämna resenären vid dennes port.

Enligt tingsrättens bedömning har taxichauffören av bekvämlighetsskäl visserligen brutit mot avtalet, men menar inte att det slappa agerandet är straffbart.

Taxichaufförens agerande väckte stor ilska i Norrland och föranledde på torsdagen den socialdemokratiska ledarsidan på Allehanda att gå ut och förklara att den friande domen är "helt rimlig".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.