Sverige isoleras
"Öppna gränser" är nästan alltid det bästa, hävdar den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell i danska TV2.

Tegnell förespråkar "öppna gränser"

Norge, Danmark och Grekland öppnar sina gränser, men Sverige utesluts

  • Tegnell kritisk mot att Sverige inte välkomnas
  • "Öppna gränser är nästan alltid en bra idé"
  • Stängda gränser nära meningslöst, hävdar han i TV2
Publicerad 29 maj 2020 kl 17.16

Inrikes. Sverige får än så länge inte vara med när Norge, Danmark och Grekland öppnar gränserna. Men Sveriges statsepidemiolog hävdar öppna gränser "nästan alltid" är det bästa, säger han i danska TV2.

Gilla artikeln på Facebook

Norge och Danmark har nu beslutat att öppna gränserna mellan sig. Danmark vill även öppna gränsen mot Tyskland och Island.

Från och med den 15 juni blir det därmed tillåtet att resa mellan länderna igen, även om turister måste följa nya lokala regler gällande covid-19.

Men på grund av Sveriges "coronastrategi" är svenskar ännu inte välkomna.

Sverige har fortfarande en hög nivå smitta och de senaste dagarna har antalet nya registrerade coronafall ökat igen. Sedan igår har det registrerats ytterligare 749 bekräftade coronafall i Sverige. Motsvarande siffra i Norge är 11, i Danmark 81, i Finland 33 och i Island 0.

– Vi valde att gå in i ett bilateralt samtal med Danmark eftersom vi har liknande smittsituation. Smittsituationen ser annorlunda ut i Sverige, säger Norges statsminister Erna Solberg enligt SVT.

Exakt hur grannländerna till slut kommer agera mot Sverige är oklart.

Dessutom meddelar nu Grekland att man också öppnar sina gränser för direktflyg från olika 29 länder från och med samma datum, den 15 juni. Totalt finns 22 europeiska länder med på listan, enligt Reuters, dock inte Sverige. Grekland har bara totalt 175 coronadöda.

Men den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell tycker att svenskarna borde välkomnas precis som andra.

I en intervju med danska TV2 hävdar han att det inte är andra länders resenärer som är problemet, utan den egna befolkningen som tar med sig smittan hem. Att danskar reser till länder med hög smitta är således en större risk än att svenskar åker till Danmark, säger han.

När TV2-journalisten frågar om det vore en bra idé att just öppna gränserna, svarar han:

– Jag tycker att öppna gränser nästan alltid är en bra idé.

– Stängda gränser har aldrig varit ett effektivt sätt att stoppa sjukdomar, hävdar han vidare.

Så om Danmark öppnar sina gränser till Sverige kommer troligen inget dåligt hända, påstår Tegnell i TV2, men människor lär bli "lite gladare" och ekonomin kan främjas. Smittan kommer dock inte öka mycket, säger han.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.