Prästen Camilla Lif var medlem i Anders Tegnells fanclub på Facebook, men tycker inte att det är problematiskt för hennes roll i coronakommisionen som ska granska bland annat Anders Tegnell.

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

Publicerad 13 juli 2020 kl 13.20

Inrikes. Camilla Lif, en av ledamöterna i den "oberoende coronakommission" som ska utreda bland annat Folkhälsomyndigheten och statsepidemiologen Anders Tegnells hantering av coronakrisen, har varit medlem i Anders Tegnells supportergrupp på Facebook.
– Jag gillade den tidigt när hela det här bröt ut, säger Camilla Lif till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Efter månader av intensiv kritik mot hur Sverige hanterat den pågående coronapandemin tillsatte regeringen för två veckor sedan, den 30 juni, en coronakommission. Särskilt fokus har lagts på att kommissionen ska vara "oberoende".

– Den får i uppdrag att utvärdera regeringens, förvaltningsmyndigheternas, regionernas och kommunernas åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset och spridningens effekter, sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff samma dag.

Vid presskonferensen presenterades coronakommissionen ordförande, juristen och tidigare justitierådet Mats Melin. Ledarsidorna har tidigare uppmärksammat att Melin har en kommunistisk bakgrund.

Tre dagar efter presskonferensen offentliggjordes kommissionens övriga medlemmar: Shirin Ahlbäck Öberg, Ann Enander, Vesna Jovic, Torsten Persson, Göran Stiernstedt, professor Mats Thorslund samt Camilla Lif – präst och kyrkoherde i Svenska kyrkan.

Gillar Anders Tegnell på Facebook
Men Camilla Lifs oberoende har kommit att ifrågasättas. I fredags uppmärksammade den moderata Järfällapolitikern Alexandra Hedborg i ett inlägg på Twitter att Camilla Lif är medlem i Facebookgruppen "Vi stöttar Anders Tegnell & Co".

Facebookgruppen skapades den 20 mars i år som supportergrupp till Anders Tegnell efter att han och Folkhälsomyndigheten fått utstå allt hårdare kritik för hanteringen av coronapandemin. I gruppen laddar medlemmarna bland annat upp idolbilder föreställandes den 64-årige statsepidemiologen. På några av dem skildras han som superhjälte.

Gruppen, som har 89.000 medlemmar, beskriver sig själv och sina medlemmar såhär: "Vi som är medlem i denna grupp stöttar Folkhälsomyndigheten och deras frontpersoner som möter den internationella pressen och svenska folket varje dag med relevant fakta och kloka rekommendationer."

Alexandra Hedborg är kritisk till att någon som är medlem i en sådan grupp ingår i en kommission som ska granska i synnerhet Tegnells och Folkhälsomyndighetens agerande.

"Ponera att detta hade varit en nämndeman som tog ställning i ett mål. Den personen hade blivit bortplockad och dom hade tagit om hela förhandlingen", menar Hedborg.

Camilla Lif: Jag är oberoende
När Fria Tider ringer upp Camilla Lif förstår hon inte alls kritiken mot henne.

– Hela den här diskussionen är lite förvånande för mig måste jag säga, säger hon.

– Jag gillade den Facebookgruppen tidigt när hela det här bröt ut. Jag gillar även viktväktarsidor, sticksidor, hundsidor, massor av olika sidor.

– När det gäller just den där sidan så gillade jag den för att jag ville höra en massa olika argument. Det var så mycket osäkerhet där i början. Jag är inte en person som offentliggör, tar ställning genom att göra olika saker på Facebook.

Kommer du avsäga dig din plats i coronakommissionen?

– Nej, det kommer jag inte göra.

Anser du att du är oberoende och inte partisk?

– Ja. Jag har en massa olika tankar, reflektioner, funderingar, åsikter, synpunkter, undringar som inte finns på Facebook.

Camilla Lif har lämnat Facebookgruppen "Vi stöttar Anders Tegnell & Co" sedan det blivit känt att hon är medlem i den. "Jag har nu gått ur gruppen för att jag märker att det finns människor som drar slutsatser kring detta som jag tycker är orimliga och som jag inte känner igen mig i", skriver hon i en skriftlig kommentar till Fria Tider.

Artikeln är uppdaterad.

Bild:

© Faksimil/Facebook

I Facebookgruppen "Vi stöttar Anders Tegnell & Co" laddar medlemmarna bland annat upp idolbilder föreställandes Anders Tegnell.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.