Telia Sonera i stor korruptions­skandal

Publicerad 2 oktober 2012 kl 08.30

Ekonomi.Halvstatliga Telia Sonera är i blåsväder sedan SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att bolaget har betalat ut 2,2 miljarder kronor till det uzbekiska bolaget Takilant Ltd för en 3G-licens som eventuellt inte ens finns. Nu har åklagare i Stockholm begärt kvarstad på 1,5 miljarder kronor och öppnat en utredning om korruption.

Gilla artikeln på Facebook

På måndagen lämnade statsåklagare Berndt Berger, på riksenheten mot korruption in en begäran om kvarstad (beslag) av 1,55 miljarder kronor.

Åklagare Gunnar Stetler uppger för TT att han har fattat beslut om att omedelbart frysa 30 miljoner dollar på ett bankkonto i Nordea som tillhör det Gibraltarbaserade bolaget Takilant Ltd och som kopplats samman med den uzbekiska diktaturen. Teliasonera har gjort affärer med bolaget under 2010, då man betalade motsvarande 1,5 miljarder kronor för en 3G-licens. Enligt uppgifter i pressen är det dock osäkert om bolaget överhuvudtaget har haft någon 3G-licens, och affären kan då ha varit en ren bluffaffär.

Gunnar Stetler säger till TT att hans uppfattning är att det rör sig om brottsliga pengar.

Den 29-åriga modekvinnan Gayane Avakyan och en annan 36-årig man greps i somras i Schweiz misstänkta för penningtvätt i samband med en stor ekobrottsutredning rörande den uzbekiska regimens affärer. I Sverige är de misstänkta för grovt mutbrott eller medverkan till grovt mutbrott samt grovt penninghäleri, enligt åklagarens framställan som TT har läst.

Uppdrag granskning hänvisar till källor i Uzbekistan som uppger att Gulnara Karimova, som är dotter till landets diktator, är den som har ansvar för telefonimarknaden i landet. Hon pekas nu ut som Telia Soneras affärspartner och är enligt uppgift den mest inflytelserika kvinnan i Uzbekistan, med ensam bestämmanderätt över vem som ska få de lukrativa telekom­licenserna i landet. Hon är även mycket nära vän med modekvinnan Gayane Avakyan, som är ensam ägare i offshorebolaget Takilant Ltd.

Huruvida Takilant Ltd verkligen haft en 3G-licens är dock oklart. I annat fall kan pengarna som Telia Sonera betalat till bolaget vara en blåsning.

"Den svenska banken SHB har genomfört en utredning om den uzbekiska affären. De har inte kunnat finna belägg för att Takilant Ltd innehaft en licens", skriver åklagaren enligt Näringsliv.

Telia Sonera vidhåller att den köpta licensen verkligen ägdes av Takilant, skriver nyhetsbyrån Redeye. Telia Sonera vill i övrigt inte kommentera uppgifterna.

Se programmet på SVT Play


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Brottsutredd storbank lämnar guldhandeln

Ännu en bank utreds för guldfiffel.. Nu stänger Scotiabank sin guldhandels­avdelning efter 330 års verksamhet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Ekonomi

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Coronastöd mörkas för skattebetalarna

Regeringen har smugit in sekretessbestämmelse i lagen.. Konsekvensen: HELT omöjligt att granska coronafuskande företag.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus